Bodljikavi smokvasti kaktus, u Meksiku poznat kao nopal, koristi se u ishrani kao delikates. Proučavanja pokazuju da ovaj kaktus izrazito doprinosi sniženju nivoa glukoze u krvi, a ima i druge zdravstvene dobrobiti.
Nopal je jestivi kaktus, deo tradicionalnih meksičkih obroka i smatra se poslasticom. Može se konzumirati i kao sastojak salate (sirov), kuvati u sastavu nekog jela, a koristi se i za pripremu džemova i želea. Profesor nutricionizma, dr Vinston Krejg, ističe da je nopal mnogo više od obične namirnice, zato što donosi brojne dobrobiti, a jedna od njih je pomoć u regulaciji nivoa šećera u krvi.
U meksičkoj narodnoj medicini, nopal se koristi za tretiranje dijabetesa tip 2. Brojna proučavanja potvrdila su sposobnost ovog kaktusa da snizi nivo šećera u krvi. Meksički istraživači su hranili dijabetičare insulin-nezavisnim dijabetesom kuvanim izdancima nopala i utvrdili da je kod njih došlo do značajnog pada nivoa šećera u krvi. Ali, to nije sve; istraživanja su pokazala da dnevna konzumacija 250 mg ove biljke snižava nivo ukupnog holesterola i LDL („lošeg“) holesterola. Zahvaljujući ovim svojstvima, nopal kaktus je postao standardni sastojak mnogih nutritivnih suplemenata namenjenih pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi. Za predijabetska stanja, ponekad može da skoro potpuno zameni lekove za sniženje šećera. Za razliku od lekova za sniženje šećera, nopal nema zabeleženih neželjenih dejstava na jetru.
Preuzeto: Zdravahrana.com