Nova era ishrane: Finska kompanija proizvela brašno od vazduha, vode i sunca

Ferrari Press Agency Ref 10640 Solein 1 09/07/2019 See Ferrari text Pictures must credit : Solar Foods A protein-rich food made from water using an environment-friendly process similar to brewing beer, has been developed.Finnish startup Solar Foods has called the product Solein and it could be one way of providing sustenance for future planetary colonies as well as an Earth.It is made by applying electricity to water to release bubbles of carbon dioxide and hydrogen. Living microbes are then added to the liquid to feed on the carbon dioxide and hydrogen bubbles.This substance is dried to make a powder which looks and tastes like flour.It’s a natural fermentation but requires a special reactor.The powder could be consumed in three ways: as a protein supplement to existing foods, such as breads or drinks; as an ingredient in plant-based meat alternatives, such as veggie burgers; or as a sustainable source of amino acids needed to create lab-grown meat products.One kilogram of Solein could feed seven to ten people their full day’s worth of protein. OPS: Solein powder. Picture supplied by Ferrari, Image: 456064952, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Ferrari

Izreka da se ne može živeti od vazduha više ne važi, jer finska kompanija “Solar Foods” (Solarna hrana), planira da uskoro na tržište plasira novu vrstu proteinskog brašna, Solein, koje je napravljeno od CO2, vode i solarne energije, piše Svetski ekonomski forum.

Radi se o visoko proteinskom sastavu, nalik brašnu, koji sadrži 50 odsto belančevina, 5 do 10 odsto masti, i 20 do 25 odsto ugljenih hidrata.

Navodno izgleda i ima ukus kao pšenično brašno, a mogao bi, nakon predstavljanja 2021. godine, biti jedan od glavnih sastojaka mnogih prehrambenih proizvoda.

Postupak proizvodnje Soleina ne ispušta suvišan ugljenik, već koristi gas staklenika kako bi se proizvela hrana. Uzima CO2 iz vazduha, a zatim ga kombinuje s vodom, manjom dozom hranjivih materija i vitaminima. Pomoću 100 odsto obnovljive solarne energije, koju koristi od partnerske kompanije “Fortum”, nakon toga pokreće prirodni proces fermentacije sličan onom pomoću kojeg se proizvodi kvasac.

“Solar Foods” tvrdi da je ovakva proizvodnja proteina “oslobođena poljoprivrednih ograničenja” jer finalni proizvod ne zavisi od obradive zemlje, količine padavina ili povoljnih vremenskim prilika.

Ne radi se o prodaji magle, ili o promociji neozbiljne kompanije, jer kompanija već sarađuje s Evropskom svemirskom agencijom (ESA) na razvoju hrane za proizvodnju i potrošnju van naše planete.

Sama ideja iza Soleina dolazi od NASA, svemirske agencije koja takođe vidi potencijal u razvoju tehnologije proizvodnje hrane na područjima čiji klimatski uslovi onemogućavaju konvencionalnu poljoprivredu.

Osim za ishranu velikog broja ljudi, Solein je savršena hrana za svemirska putovanja, piše ESA.

“Naš metod proizvodnje proteina nastao je iz želje da se hrana proizvodi na ekološki prihvatljiviji način, bez korišćenja poljoprivredne površine”, rekao je izvršni direktor kompanije “Solar Foods” Pasi Vainika.

“Naš koncept ne zavisi od poljoprivrede, vremena ili klime i omogućava efikasnu i jeftinu proizvodnju hrane sa solarnom energijom bilo gde, bilo u pustinji ili u svemiru”, dodao je Vainika, a prenose agencije.

Foto: Profimedia

Preuzeto: nationalgeographic.rs

Be the first to comment

Leave a Reply