Aromatično svinjsko pečenje
Sastojci:
- 1 l vode
- 1,5 kg svinjskog vrata
- 1 kašika soja sosa
- 20 g meda
- 20 g senfa
- 1 kašika mlevene paprike
- 1 kašika mlevenog korijandera
Priprema:
Svinjski vrat zasecite na par mesta nožem. U posudi pomešajte sojin sos, med, senf, mlevenu papriku, so, biber i mleveni korijander. Sve dobro sjedinite. Svinjsko meso stavite u vatrostalnu posudu, pa preko sipajte marinadu i dobro utrljajte u meso. Pokrijte preko noći i ostavite da se marinira 12 sati u frižideru.
Nakon tog vremena, svinjsko meso prebacite na pek papir koji ste pokvasili i lepo umotajte. Stavite u tepsiju i pecite u zagrejanoj rerni na 160°C oko sat i po vremena.
Svečana salata „Venecija“
Sastojci:
- 200 g kupusa
- 300 g šunke
- 150 g rendane šargarepe
- 3-4 kuvana jaja
- 1 konzerva kukuruza (250-300g)
- 150 g tvrdog sira
- so po ukusu
- 200 g majoneza
Priprema:
Iseckajte kupus i rasporedite ga kao prvi sloj svečane salate. Majonez stavite u špric za kolače ili probušenu kesu za zamrzivač, pa prelijte malo majoneza preko kupusa i pomešajte. Rasporedite šunku iseckanu na kockice kao drugi sloj svečane salate. Nanesite majonez uz pomoć šprica za kolače, pa rasporedite rendanu šargarepu kao treći sloj svečane salate. Ponovo prelijte majonezom, pa rasporedite rendana jaja. Dodajte soli po ukusu, pa prelijte majonez. Rasporedite ravnomerno kukuruz, ponovo prelijte majonezom, pa pospite rendanim tvrdim sirom. Od 10-15 zrna kukuruza napravite cvetove na svečanoj salati, a u sredini cvetova staviti okrugli komadić šargarepe. Rasporedite okolo iscepkane listove kupusa.
Novogodišnja torta
Sastojci:
- 250 g mlevenog keksa
- 80 g putera
- 400 g krem sira
- 50 g šećera u prahu
- 450 g slatke pavlake
- Za glazuru:
- 100 g crne čokolade
- 120 slatke pavlake
- seckani kikiriki
Priprema:
Keks pomešajte sa istopljenim puterom i dobro sjedinite. Na tacnu stavite obruč i sipajte smesu od keksa. Dobro utisnite i stavite u frižider dok spremite fil.
Umutite krem sir u jednoj posudi, a u drugoj slatku pavlaku sa šećerom u prahu. Pomešajte i sjedinite špatulom.
Sipajte preko keksa i lepo poravnajte.
Istopite čokoladu sa slatkom pavlakom, pa prelijte preko fila. Ivicu pokrijte seckanim kikirikijem i stavite u frižider da se stegne.
Skinite obruč i tortu obložite seckanim kikirikijem.
PRIJATNO!