Kićenje jelke je porodična tradicija, kao i pravljenje kolača, ili u našem slučaju, pravljenje jestivih ukrasa za jelku, koju možete skinuti sa jelke i u slast pojesti – zvezdice i pahuljice sa đumbirom…
Zvezdice
Za 12 komada, potrebno je: 3 i 1/2 šolje brašna, 1 kašičica sode bikarbone, 1 kašičica mlevenog cimeta, 1 kašičica mlevenog đumbira, 1/2 kašičice soli, 1/4 kašičice mlevenog karanfilića, 1/2 šolje putera (na sobnoj temperaturi), 1/2 šolje tamno braon šećera, 1/2 šolje malteksa, 2 šolje šećera, 2 kašičice soka od limuna.
Priprema: Pomešajte brašno, sodu bikarbonu, cimet, đumbir, so, karanfilić. Mikserom kremasto umutite puter i tamnobraon šećer, dodajte malteks i mutite da se masa sjedini. Dodajte mešavinu sa brašnom i 1/3 šolje vode. Umutite masu da dobijete glatko testo. Podelite testo na dva dela, umotajte u plastičnu foliju i ostavite da se hladi u frižideru najmanje 1 sat, najduže preko noći. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Tanko rastanjite testo na brašnom posutoj površini, pa ga ostavite u frižideru 10 minuta (umotanog u plastičnu foliju). Rastanjeno testo izvadite kalupom u obliku zvezdice (prečnika 17,5cm). Na vrhu napravite rupicu. Pecite keks u zagrejanoj rerni oko 20 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi. Ohlađen keks poređajte po peki papiru i ukrasite ga umućenim belancetom (sa šećerom). Kada se belance stegne, kroz svaku zvezdicu provucite ukrasnu traku – keks je spreman za kačenje na jelku.
Pahuljice sa đumbirom
Za 16 komada, potrebno je: 6 šolja brašna, 1 kašičica sode bikarbone, 1/2 kašičice praška za pecivo, 1 šolja putera, 1 šolja tamnobraon šećera, 4 kašičice mlevenog đumbira, 4 kašičice mlevenog cimeta, 1 i 1/2 kašičica mlevenog karanfilića, 1 kašičica mlevenog bibera, 1 1/2 kašičica soli, 2 jajeta, 1 šolja malteksa, umućena belanca sa šećerom za ukrašavanje.
Priprema: Pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu. Mikserom kremasto umutite puter i tamnobraon šećer, dodajte začine i so, zatim jaja i malteks. Mutite mikserom da se masa sjedini. Dodajte brašno i mutite da dobijete glatko testo. Ostavite testo u frižideru 1 sat. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Rastanjite testo na brašnom posutoj površini. Kalupom u obliku pahuljice (prečnika 17,5cm) vadite oblike, a na vrhu svake pahuljice napravite rupicu. Poređajte keks na peki papirom obložen pleh (ostavite 5cm razmaka između keksa). Ostavite u frižideru 15 minuta, pa pecite u zagrejanoj rerni 12-14 minuta. Izvadite keks iz rerne i ostavite ga da se potpuno ohladi. Ohlađene pahuljice ukrasite rojal masom (umućena belanca sa šećerom). Pospite keks šećerom u prahu, pa nakon 5 minuta stresite višak šećera. Kada se rojal masa stegne (oko 1 sat), provucite ukrasnu traku kroz pahuljice i okitite jelku.
Piše: Vanja