Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Nugat torta sa višnjama

Nugat torta sa višnjama

Sastojci:

Za kore:

  • 16 belanaca
  • 16 kašika šećera
  • 16 kašika mlevenih lešnika
  • 4 kašike brašna

Za fil:

  • 16 žumanaca
  • 350 g šećera
  • 200 g bele mlečne čokolade
  • 300 g putera (može i margarin)
  • 100 g lomljenih lešnika

I još:

  • 300 ml slatke pavlake
  • 2 dcl kisele pavlake
  • 100 g nugat mlečne čokolade
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 300 g višanja
  • šlag ili čokolada za dekoraciju

Priprema:

Umutite četiri belanca u čvrst sneg, pa tome dodajte šećer sve vreme muteći. Kada se šećer istopi dodajte lešnike i brašno. Promešajte. Sipati u pleh posut brašnom i peći u unapred zagrejanoj rerni nekih 12 minuta na 200 stepeni Celzijusa. Postupak ponoviti dok ne ispečete ukupno četiri kore.

Umutite žumanca sa šećerom i skuvati fil na pari.U vruć fil dodajte belu čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Kad se fil prohladi dodajte puter i lomljeni lešnik.

Višnje bez koštica operite i ocedite. Umutite slatku pavlaku. Posebno otopite nugat čokoladu i pomešajte je sa kiselom pavlakom i sećerom u prahu.

Najpre stavite koru, pa jednu trećinu fila, pa polovinu višanja. Preko toga stavite polovinu slatke pavlake. Potom ponovo kora, druga trećina fila i ostatak slatke pavlake. Na treću koru stavite fil od kisele pavlake i čokolade, preko njega ostatak višanja.

Tortu ostavite u frižider dvadesetak minuta, potom stgavite poslednju koru pa poslednju trećinu fila i ukrasite je po želji. 

Kada se dobro ohladi, najbolje preko noći, poslužite.

PRIJATNO!



Tagovi:
Pročitajte još: