Sastojci:
Za kore:
- 16 belanaca
- 16 kašika šećera
- 16 kašika mlevenih lešnika
- 4 kašike brašna
Za fil:
- 16 žumanaca
- 350 g šećera
- 200 g bele mlečne čokolade
- 300 g putera (može i margarin)
- 100 g lomljenih lešnika
I još:
- 300 ml slatke pavlake
- 2 dcl kisele pavlake
- 100 g nugat mlečne čokolade
- 2 kašike šećera u prahu
- 300 g višanja
- šlag ili čokolada za dekoraciju
Priprema:
Umutite četiri belanca u čvrst sneg, pa tome dodajte šećer sve vreme muteći. Kada se šećer istopi dodajte lešnike i brašno. Promešajte. Sipati u pleh posut brašnom i peći u unapred zagrejanoj rerni nekih 12 minuta na 200 stepeni Celzijusa. Postupak ponoviti dok ne ispečete ukupno četiri kore.
Umutite žumanca sa šećerom i skuvati fil na pari.U vruć fil dodajte belu čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Kad se fil prohladi dodajte puter i lomljeni lešnik.
Višnje bez koštica operite i ocedite. Umutite slatku pavlaku. Posebno otopite nugat čokoladu i pomešajte je sa kiselom pavlakom i sećerom u prahu.
Najpre stavite koru, pa jednu trećinu fila, pa polovinu višanja. Preko toga stavite polovinu slatke pavlake. Potom ponovo kora, druga trećina fila i ostatak slatke pavlake. Na treću koru stavite fil od kisele pavlake i čokolade, preko njega ostatak višanja.
Tortu ostavite u frižider dvadesetak minuta, potom stgavite poslednju koru pa poslednju trećinu fila i ukrasite je po želji.
Kada se dobro ohladi, najbolje preko noći, poslužite.
PRIJATNO!