Miciko Tomioka,sertifikovani nutricionista i stručnjak za dugovečnost, rođena je i odrasla u Nari, u Japanu. Živi i radi u Americi.
“Odrastajući u Japanu, još kao mlada devojka zaljubila sam se u hranu. Jedna od mojih omiljenih stvari jeste kuvanje za prijatelje i porodicu”, započinje priču Miciko i dodaje:
“Japanci su veoma pažljivi u pogledu ishrane, što pokazuje podatak da je Japan dom najdugovečnijih ljudi na svetu. Moja mama, koja je preživela rak, ima 86 godina, a moja tetka je i dalje vitalna sa 98”.
Kada se preselila u Ameriku, kaže da je isprobavala razne popularne američke dijete i trendove u lokalnoj ishrani. Međutim, njeno telo nije dobro reagovalo na mnogo toga. “Kao nutricionisti, moj pristup se uglavnom fokusira na japanske navike u ishrani”, ističe ona. Zato je dala spisak od šest namirnica koje njeni sugrađani Amerikanci obožavaju a ona ih izbegava u širokom luku.
1. Hot dog
Prerađeno meso je skoro nemoguće izbeći ako živite u Americi. Ali ne samo da sadrži mnogo soli, već i zasićene masti koje mogu da povećaju rizik pojave određenih karcinoma poput kolorektalnog karcinoma i raka dojke.
Šta jedem umesto toga: Kada želim nešto sa visokim sadržajem proteina, ali sa malo soli i konzervansa, odlučujem se za tofu. Takođe volim pirinčane kuglice s tunjevinom umotanom u morsku algu, koja je prepuna važnih minerala kao što su gvožđe, kalcijum, folna kiselina i magnezijum kaže Miciko.
2. Brza hrana
Kada je “Mekdonals” otvorio svoju prvu lokaciju u Osaki u Japanu, to je bila velika stvar – svi su pričali o tome. Tamo sam išla u retkim prilikama, alli kao i kod većine brze hrane, osećala sam se naduto i umorno. Osim toga, ima visok sadržaj soli, transmasti i zasićenih masti, može povećati nivo LDL “lošeg holesterola u krvi.
Šta jedem umesto toga: Tofu hamburgeri su iznenađujuće ukusni. Volim da stavim pljeskavicu od sočva ili soje, prelivenu malo topljenog sira. To je i ekonomičan i ekološki prihvatljiv izbor.
3. Gazirani sokovi
Redovna konyumacija slatkih gaziranih pića (jedna do dve limenke dnevno ili više) može vas dovesti u veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 . To uključuje i gazirana pića s veštačkim zaslađivačima, što vam može otežati fokusiranje i čak izazvati migrene .
Šta jedem umesto toga: Moja omiljena osvežavajuća niskokalorična pića su zeleni čajevi, kao što je ledena mača ili hojiča (koja sadrži manje kofeina).
4. Slatke žitarice za doručak
Kada smo u žurbi i nemamo vremena da jedemo ujutru, primamljivo je da uzmemo žitarice. To je u redu ali ako nemaju dodatak šećera ili sastojak koje ne prepoznajem. Previše šećera može dovesti do problema s krvnim pritiskom, povećanjem telesne težine, pojačanom upalom i dovesti vas u opasnost od dijabetesa.
Šta jedem umesto toga: Moja alternativa za zdrav doručak je nato, japansko jelo napravljeno od fermentisanog sojinog zrna, s malo pirinča. Pošto se većina ljudi žali na jak ukusm ona kaže da je dobra zamena kiseli kupus, koga trenutno ima kod nas u izobilju.
5. Krem-sir
Mlečni proizvodi su odličan izvor kalcijuma i proteina, ali neće vam svi proizvodi od sira pružiti zdravstvene prednosti. Micuku izbegava krem-sir jer će vam najpopularniji potrošački brendovi dati samo oko pet grama proteina. A samo 30 grama može da sadrži neverovatnih 25 miligrama holesterola.
Šta jedem umesto toga: Moj omiljeni aromatični namaz je kinako, koji se pravi od sojinog brašna i susamove paste a kao dobre preporučuje bilo koji na biljnoj bazi uz dodatak aromatičnog bilja ili namirnica poput avokada ili orađastih plodova.
6. Slatkiši
Ne morate da izbacite sve slatkiše iz ishrane. Tamna čokolada, na primer, može biti bogata antioksidansima koji se bore protiv bolesti. Ali previše zašećerenih slatkiša sa kukuruznim skrobom može biti štetno za vaše srce i mozak.