Odavno je poznato da nam banane daju energiju i da treba da ih jedemo često zbog svih hranljivih sastojaka koje sadrže.
Ovo voće omiljeno je širom sveta, a pogotovo među afričkim stanovništvom, piše Informer.
Međutim, pitanje koje se večito postavlja jeste koje banane su zdravije, prezrele ili zelene?
Uvek ćete sresti nekoga ko više voli da pojede, na primer, zeleniju bananu, a stručnjaci su otkrili da li je to zapravo zdravo.
Zelene banane će vremenom postati prezrele, a samim tim i slađe. Zbog toga pegave banane (one koje su prezrele) imaju veći uticaj na šećer u krvi i brže se vare. Kako banane sazrevaju, glikemijski indeks se udvostručuje.
Upravo zbog toga nutricionisti preporučuju da se radije opredelite za zelenije banane, jer ćete samo tada postići efekat stabilizacije šećera u krvi.
S druge strane, veće su šanse da dobijete zatvor ako se opredelite za zelene banane jer nezrela banana može da pogorša probleme sa opstipacijom. Zbog sporog varenja jedinstvenih molekula zelene banane (pektinskih vlakana i otpornog skroba) oni koji već imaju sporo varenje, treba da izbegavaju nezrele banane.
Ako, ipak, ne volite pegave, onda posle svake zelene banane popijte vodu, kako biste izbegli problem sa opstipacijom. U svakom slučaju, nutricionisti preporučuju da je zdravije konzumiratizelenije banane od onih prezrelih.
Preuzeto: objektiv.rs
Foto: Shutterstock