Iako su oba orašasta ploda veoma zdrava, ne može se osporiti da jedan od njih ima više zdravstvenih prednosti.
Nutricionista Tamara Samjuels je uporedila orahe i bademe i otkrila kako da izvučete maksimum iz oba orašasta ploda, ali i koji je od njih zdraviji.
Osim što su bogate hranljivim materijama i ukusom, mnoge sorte oraha imaju i protivupalno dejstvo na organizam. Bademi su, na primer, prepuni antioksidanata koji sprečavaju upale. Konkretno, antioksidanti nas štite od oksidativnog stresa, koji oštećuje ćelije i podstiče upalu.
Međutim, za doktorku Samjuels orasi su najbolja opcija kada je u pitanju odabir suvog voća koje ima protivupalno dejstvo na organizam.
– Orasi se razlikuju od ostalih koštunjavih plodova jer su najbogatiji alfa – linolenskom kiselinom, omega – 3 masnom kiselinom koja ima snažna protivupalna dejstva. Orasi su takođe bogat izvor protivupalnih vitamina i antioksidanata, poput vitamina E i drugi fitonutrijenta poput fenolnih kiselina, tanina i flavonoida – objasnila je ona.
Iako nije mnogo istraživanja urađeno na orasima i njihovim upalnim markerima, nutricionistkinja se oslanja na studiju koja je pokazala da svakodnevna konzumacija oraha može smanjiti nivo različitih upalnih biomarkera.
Preuzeto: objektiv.rs
Foto: Profimedia