Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Nutricionisti su otkrili: Šta je bolje i zdravije pojesti, badem ili orah?

orašasto voće

Iako su oba orašasta ploda veoma zdrava, ne može se osporiti da jedan od njih ima više zdravstvenih prednosti.

Nutricionista Tamara Samjuels je uporedila orahe i bademe i otkrila kako da izvučete maksimum iz oba orašasta ploda, ali i koji je od njih zdraviji.

Osim što su bogate hranljivim materijama i ukusom, mnoge sorte oraha imaju i protivupalno dejstvo na organizam. Bademi su, na primer, prepuni antioksidanata koji sprečavaju upale. Konkretno, antioksidanti nas štite od oksidativnog stresa, koji oštećuje ćelije i podstiče upalu.

Međutim, za doktorku Samjuels orasi su najbolja opcija kada je u pitanju odabir suvog voća koje ima protivupalno dejstvo na organizam.

– Orasi se razlikuju od ostalih koštunjavih plodova jer su najbogatiji alfa – linolenskom kiselinom, omega – 3 masnom kiselinom koja ima snažna protivupalna dejstva. Orasi su takođe bogat izvor protivupalnih vitamina i antioksidanata, poput vitamina E i drugi fitonutrijenta poput fenolnih kiselina, tanina i flavonoida – objasnila je ona.

Iako nije mnogo istraživanja urađeno na orasima i njihovim upalnim markerima, nutricionistkinja se oslanja na studiju koja je pokazala da svakodnevna konzumacija oraha može smanjiti nivo različitih upalnih biomarkera.

Preuzeto: objektiv.rs

Foto: Profimedia

 

Tagovi:
Pročitajte još: