Pročitajte savete nutricionistkinje Marije Rapajić za ishranu tokom posta – ne “pecajte” se na priču o nekim posnim proizvodima, prepuni su štetnih sastojaka.
Kada smo na restriktivnom, produženom režimu ishrane, važno je da unosimo sve neophodne nutrijente i da nadoknađujemo supstance koje inače dobijamo iz namirnica koje smo izbacili.
Nutricionistkinja Marija Rapajić je kazala da bi trebalo tokom posta imati ukupno pet obroka u danu, od čega su tri “konkretna” a dva su užine kada ogladnimo.
– Ukoliko postimo, moramo da imamo pet obroka. Tri bazična, dve užine. Sada je lakši post od Vaskršnjeg, posti se na vodi, ali i na ulju. Važno je da znate, posti se zbog verovanja, a ne zbog ishrane. Jer i u postu ishrana može biti nepravilna – rekla je ona i objasnila na šta misli, a mnogi će se prepoznati u njenim rečima.
– Ako unosimo brzu hranu, ako nismo kod kuće pa uđemo u prvu pekaru i kupimo posnu pogačicu, pa ona je puna trans masti i ugljenih hidrata, šećera! Posle pola sata ćemo biti gladni, onda ulazimo u sledeću pekaru i tako redom – rekla je Rapajićeva.
Zato savetuje da se ishrana zasniva na voću, povrću i masnijim sortama ribe, kako bi telo dobilo sve što mu je potrebno, a nivo energije ne bi bio narušen, prenosi Mondo.
– Voće, povrće i ribu jedite, i to masne ribe. Skuša, losos, tu je i som koji je jako dobra riba. Oslić je takođe dobar i jeftiniji je od ostalih riba. Izbalansirajte obrok, uzmite i koštunjave plodove, puni su cinka i kalcijuma. Tokom posta smo u deficitu s kalcijumom, pa morate unositi sojino ili pirinčano mleko, i suplementacija je takođe bitna. Cink, vitamin D i vitamin C su najvažniji sad – zaključila je nutricionistkinja.
Preuzeto: 24sedam
Foto: Unsplash