Kako prenosi portal AgroFin.rs, svaki proizvođač prilikom upisa dobija svoj jedinstveni broj.
Iz Poljoprivredno savetodavne-stručne službe Srbije podsećaju da je, po Zakonu o vinu, ove godine predviđen obavezan upis u Vinogradarski registar svih pravnih, odnosno fizičkih lica i preduzetnika koji proizvode grožđe namenjeno tržištu. Osnovni cilj upisa u Vinogradarski registar jeste da se na celoj teritoriji Srbije tačno utvrde površine pod vinovom lozom, sa svim svojim karakteristikama i specifičnostima kao i proizvodni potencijal, što je obaveza koju smo preuzeli u procesu usklađivanja sa standardima EU. Obavezan upis odnosi se takođe i na zasade vinograda čija površina je manja od deset ari, pod uslovom da su proizvođači grožđe namenili prodaji na tržištu.
Upis u registar obavlja se na osnovu zahteva koji podnosi pravno lice, preduzetnik, odnosno fizičko lice nekoj od najbližih kancelarija stručne organizacije za vođenje Vinogradarskog registra. Prilikom upisa u registar svakom proizvođaču dodeljuje se jedinstveni registarski broj i istovremeno daje izvod iz registra sa brojem vinogradarske parcele i njihov grafički prikaz. Proizvođač, po pravilima upisa, ima samo jedan registarski broj koji ne može biti dodeljen nekom drugom u slučaju da iz nekih razloga dođe do njegovog brisanja iz registra.
Brisanje proizvođača iz registra sledi samo u slučaju ako proizvođač podnese zahtev za brisanje na osnovu odluke o prestanku obavljanja delatnosti, a postupak brisanja može biti pokrenut i po službenoj dužnosti. Svaka promena oko površine, broja čokota, zasađenioh sorti proizvođač je dužan da u registar prijavi u roku 15 dana. U cilju određivanja proizvodnog potencijala proizvođač je takođe dužan da, nakon svake berbe, promenu podataka o godišnjoj proizvodnji grožđa, dostavi Ministarstvu poljoprivrede.
B.K.
Preuzeto: AgroFin.rs