Jedna struja nutricionizma savetuje obilan doručak, bogat mastima i proteinima, a umeren ručak i sasvim laganu večeru kao ključ za održavanje težine i optimalnog zdravlja. Novija istraživanja idu u prilog ovoj tezi.
Tim istraživača sa hebrejskog univerziteta u Jerusalimu nedavno je predstavio svoja otkrića Evropskom udruženju za proučavnja dijabetesa. Njihovo proučavanja ukazuje da obilan doručak koji sadrži belančevine i masti bolje može da pomogne osobama sa dijabetesom tip 2 da bolje kontrolišu svoju glad i nivoe šećera u krvi. Njihovo proučavanje je bilo zasnovano na prethodnim radovima koji su pokazali da ljudi koji redovno doručkuju u proseku imaju niži indeks telesne mase (manje su gojazni) od ljudi koji preskaču taj obrok. Jevrejski naučnici su utvrdili da je kod ispitanika koji su tokom tri meseca konzumirali obilan doručak koji se sastojao pretežno od proteina i masti došlo do sniženja nivoa šećera u krvi.
Zdrav doručak sastavljen od proteina i masti smanjuje metaboličke upale i rizik od dijabetesa
Proučavanje je uključilo 59 učesnika, gojaznih odraslih osoba sa dijabetesom tip 2. Podeljeni su na grupu koja je tokom proučavanja i perioda praćenja od 13 nedelja dobijala mali, niskokaloričan doručak, koji je činio 12,5 % ukupnih dnevnih kalorija, i grupu koja je dobijala obilni doručak, sa većom količinom proteina i masti, koji je činio ukupno 33% ukupno unetih dnevnih kalorija. Svake dve nedelje meren je nivo hormona, lipida (masnoća) u krvi i markeri inflamacije (metaboličkih upalnih procesa).
Na kraju proučavanja, istraživači su utvrdili da je u grupi koja je konzumirala obilan doručak bogat proteinima i mastima došlo do značajnog sniženja glukoze u krvi, u proseku, tokom tih 90 dana eksperimenta. Pored toga, grupa koja je konzumirala obilan doručak imala je niži sistolni (gornji) pritisak u odnosu na grupu koja je konzumirala manji doručak. Na kraju, pokazalo se da je grupa koja je jela obilniji doručak bila manje gladna tokom dana, kao i da je nivo glukoze našte srca bio bolji nego u grupi koja je konzumirala manji doručak.
Autori proučavanja su zaključili: “Jednostavna promena u ishrani koja podrazumeva obilan doručak bogat proteinima i mastima bolja je za osobe sa dijabetesom tip 2 nego uobičajena niskokalorična ishrana… mi pretpostavljamo da je to povoljno dejstvo povezano sa smanjenjem pokazatelja metaboličkih upala”.
Ovo proučavanje se nadovezuje na niz prethodnih istraživanja koja podržavaju ideju da je dobro konzumirati obilniji doručak, sa manjom količinom rafinisanih ugljenih hidrata, a sa dodatkom zdravih masti i proteina u njihovom prirodnom obliku, radi smanjenja rizika od nastanka dijabetesa, kao i rizika od pogoršanja hroničnog oblika ove bolesti.
Preuzeto: Zdravahrana.com