Povodom godišnjeg istraživanja “Šta je u trendu u ishrani” anketirana su 564 registrovana dijetetičara, a rezultati otkrivaju listu 10 najbogatijih namirnica koje su zvanično u trendu za 2024.
Osim standardnih na koje smo navikli, imamo i tri nove – losos, mahunarke i pečurke su se pridružile superhrani iz prethodnih godina kao što su fermentisana hrana, borovnice, avokado i zeleni čaj.
Šta je zapravo superhrana?
Istina je da “superhrana“ zapravo nije tehnički termin za koji postoji jasna, formalna definicija. To je reč koja je nastala da opiše određene namirnice (i pića) koje su izuzetno bogate vitalnim hranljivim materijama i koje dolaze sa važnim funkcionalnim zdravstvenim prednostima. Jednostavno rečeno superhrana je odličan izvor nekoliko važnih hranljivih materija.
10 najboljih supernamirnica za 2024,
Ove godine, sledećih 10 namirnica je proglašeno za status najvrednije superhrane, prema stotinama nutricionista koji su učestvovali u istraživanju “Šta je u trendu u ishrani“:
Fermentisana hrana
Borovnice
Semenke
Avokado
Orašasti plodovi
Zeleni čaj
Mahunarke
Pečurke
Celovite žitarice
Losos
Tri nove supenamirnice na listi za 2024.
Dok je na listi top superhrane iz 2023. bilo nekih novih, intrigantnih, pa čak i iznenađujućih novopridošlih u prvih 10 (hlorela i spirulina te kimči i spirlin) ove godine su to namirnice koje svi poznajemo – losos, mahunarke i pečurke. Pa da vidimo zašto mahunarke, pečurke i losos sada dobijaju posebnu pažnju.
1. Mahunarke
Zapravo, na ovoj listi nisu sve mahunarke već nekoliko namirnica koje su jestive semenke iz biljke mahunarki koje se beru suve. Ta grupa, na engleskom nazvana “pulses” uključuje hranu koju već poznajete i volite, kao što su pasulj, leblebije, sočivo i suvi grašak dok ostale vrste mahunarki ouključuju soju, kikiriki i svež grašak.
Šta ove male poldove čini tako posebnima? Kao složeni ugljeni hidrati, mahunarke su odličan izvor vlakana koja su zdrava za creva i energije koja se sporo sagoreva, kao i biljnih proteina, gvožđa, magnezijuma, folata i kalijuma (šolja kuvanog sočiva sadrži 16 odsto dnevne vrednosti kalijuma).
Profimedia
2. Pečurke
Možda spolja ne izgledaju tako sjajno i šareno kao drugo voće i povrće, ali jestive pečurke svih varijanti sadrže slično impresivne profile moćnih mikronutrijenata i biljnih jedinjenja. To uključuje vitamine i minerale koji podržavaju kogniciju i jačaju imunitet kao što su vitamin A, nekoliko vitamina B, vitamin D i još mnogo toga. Najvažnije, pečurke su bogate vlaknima, selenom, kalijumom i bakrom, koji su antioksidativna jedinjenja koja pomažu telu da se bori protiv oksidativnog stresa povezanog sa oštećenjem tkiva, hroničnim bolestima i starenjem.
3. Losos
Možda je masna riba o kojoj se najviše priča i preporučuje, losos se konačno našao među svojim vršnjacima iz superhrane,. Svi morski plodovi, uključujući lososa, bogat su izvor nemasnih proteina. Losos takođe sadrži omega-3 masne kiseline koje su korisne za neurološko zdravlje i ćelijske membrane i može da smanji nivoe triglicerida u krvi. Saveti za kupovinu i pripremu lososa