Svi želimo da odaberemo svežu hranu u prodavnicama i supermarketima, međutim, stvarno je sasvim drugačija.
Namirnice kojima ističe rok trajanja često stoje pored svežih namirnica na policama i nije ih tako lako razlikovati.
Međutim, uz pomoć ovih saveta lako ćete odabrati svežu hranu i izbeći trovanje namirnicama koje su se pokvarile.
1. Riba
Sveža riba nikada nema jak riblji miris, samo blagu karakterističnu aromu. Sveže ulovljena riba može se otkriti i po škrgama koje bi trebalo da budu crvene ili ružičaste. Smrznuta riba treba da ima isti miris kao sveža riba. Međutim, dok se sveža riba konzumira u roku od dva dana, zamrznuta riba može da se čuva u zamrzivaču i do tri meseca.
2. Meso
Nažalost, nije tako lako oceniti da li je meso sveže ili ne. Kada ga kupujete, obratite pažnju na nekoliko faktora odjednom: boju, miris, pa čak i na osećaj kada dodirnete meso. Sveže meso je uvek čvrsto, a kada ga pritisnete, udubljenje se brzo vraća u prvobitni oblik. Ako ostane udubljenje u mesu, ono je ustajalo.
3. Mleko
Glavni kriterijumi za svežinu mleka su miris, ukus i boja. Iako se prve dve stvari mogu proveriti tek nakon kupovine mleka, njegova boja se može videti u prodavnici. Sveže mleko ima čistu belu boju sa žućkastim nijansama
4. Žitarice
Žitarice takođe imaju svoj rok trajanja. Žitarice od kukuruza, pšenice, pirinča i ovsa ostaju sveže i do 5 meseci, ali samo ako se čuvaju u frižideru. Ako ih držite na sobnoj temperaturi, ostaće sveže samo jedan mesec.
5. Maslac
Iako neotvoreni puter može da izdrži i do 9 meseci u zamrzivaču, odsecite njegov komad i pogledajte boju pre upotrebe. Ako unutrašnjost putera ima istu boju kao i spoljšanjost putera, to znači da je on svež i bezbedan za konzumiranje. Ako je unutrašnjost putera svetlija od spoljašnosti, to znači da je oksidisan i više nije svež.
6. Ostrige
Svežina ostriga se može odrediti po njihovoj boji i mirisu: obično su sjajne, žute boje. Loše ostrige, s druge strane, izgledaju suvo i imaju jak miris ribe.
7. Kavijar
Najbolji način da proverite svžeinukavijara je da ga pomirišete. Svež kavijar gotovo da nema mirisa, dok pokvareni kavijar ima jak riblji miris. Ako i dalje sumnjate da li je kavijar svež, pokušajte da ga potopite po vodu: svež kavijar treba da potone na dno, dok će kiseli ili onaj kome je istekao rok trajanja isplivati na površinu.
Preuzeto: objektiv.rs
Foto: Shutterstock