Search
Close this search box.

Odlično je za rast ali i za imunitet: Evo zašto deca treba da jedu konjsko meso i na koji način da im spremate

Dete jede meso

Konjsko meso u našoj ishrani nije toliko zastupljeno, a mnogi ne znaju kolike zdravstvene prednosti ima. Konjko meso ili konjetina spada u crveno meso i možete ga ponuditi i deci nakon što im u ishranu uvedete i druga crvena mesa poput junetine, teletine i govedine. Konjsko meso je odlično i z atrudnice, posebno one koje pate od nedostatka gvožđa.

Sveže konjsko meso ima jednoličnu ljubičastu boju, sjajnu, blago vlažnu površinu, elastičnu konzistenciju i lagan, prijatan miris. Prilikom kupovine treba voditi računa i da vam ne daju staro meso, a njega ćete lako prepoznati.

Znaci starog ili lošeg konskog mesa:

-Neujednačena boja, smeđa ili siva nijansa.
-Jak miris.
-Prisustvo krvi ili sluzi na površini mesa.
-Masni sloj žute boje.

Meso konja je bogato gvožđem i preporučuje se malokrvnim, anemičnim osobama. Međutim, kao i svako drugo meso i konjsko sadrži holesterol, pa ni u njemu ne treba preterivati.

Prednosti konjskog mesa za decu:

-Povećava imunitet.
-Ubrzava regeneraciju kostiju zbog visokog sadržaja fosfora.
-Popunjava nedostatke proteina u telu tokom perioda aktivnog rasta.
-Odlično je u borbi protiv efekata izlaganja radijaciji.

Kako se priprema konjsko meso?

Konjsko meso ne treba jesti prženo jer mu takav način pripreme daje neprijatan ukus, zasićuje ga kancerogenim materijama i izaziva poremećaje u radu dogestivnog sistema.

Zbog toga se konjsko meso jede samo kuvano, a potrebno je da se kuva najmanje dva sata.

Tagovi:
Pročitajte još: