Održana 31. sednica Skupštine grada Sombora

Gradonačelnica grada Sombora Dušanka Golubović je na 31. sednici Skupštine grada Sombora podnela izveštaj o radu gradonačelnice i Gradskog veća za 2018. godinu.  Ona je ovom prilikom istakla da ovaj izveštaj sadrži brojne aspekte, pre svega aktivnosti gradonačelnice i Gradskog veća, kao i akta koja je izvršni organ vlasti donosio,  usvajao i predlagao Skupštini Grada.

 „Podsetiću vas da sam u svom programu na konstitutivnoj sednici 2016. godine istakla da će za nas prioriteti biti ulaganje u infrastrukturu, razvoj privrede i povećanje zaposlenosti, poljoprivreda i ruralni razvoj, finansijska disciplina i borba protiv korupcije, svakako, saradnja sa višim nivoima vlasti, ali i međunarodna saradnja, reforma javnog sektora, socijalna i zdravstvena zaštita, obrazovanje i kultura, sport, deca i omladina, ali i saradnja sa organizacijama civilnog društva, verskim i nacionalnim zajednicama. U skladu sa ovako iznetim programom 2016. godine kada govorimo o 2018. godini i kada je u pitanju ulaganje u infrastrukturu, podsetiću vas da smo najveća ulaganja imali upravo u industrijskoj zoni, u želji da stvorimo adekvatan i povoljan poslovni ambijent, kako bi privukli investitore. Danas možemo da im ponudimo oko 40 hektara infrastrukturno opremljenog zemljišta“ istakla je gradonačelnica Dušanka Golubović i dodala da se radilo na izgradnji saobraćajnica, javne rasvete, kanalizacije i vodosnabdevanja u želji da sva naseljena mesta u somborskoj opštini imaju ispravnu vodu.

Prema rečima gradonačelnice, po Zakonu o lokalnoj samoupravi, grad je tu da pravi povoljan poslovni ambijent, da ulaže u infrastrukturu i da potencijalno, na bazi opštih akata, daje neke povoljnosti svakom ko želi da investira na njegovoj teritoriji. Grad nema mogućnosti da investira u privredne aktivnosti i da na takav način pomaže svoj razvoj.

„U smislu toga koliko je grad uložio u sve ovo i koliko je to povoljno i dobro poslovno okruženje, dokazuje i Business Friendly sertifikat koji smo uspeli da ostvarimo prošle godine, ali čiju smo resertifikaciju uspeli da izdejstvujemo i tokom ove godine i gde smo kroz procenu brojnih eliminacionih i drugih  kriterijuma uspeli da ostvarimo još bolji rezultat“, podsetila je gradonačelnica odbornike i dodala da je tokom prošle godine veliki broj privrednika prepoznao potencijale Sombora i organizovao svoje poslovanje upravo ovde.

Gradonačelnica je u svom izveštaju iznela i brojne podatke o subvencijama za zapošljavanje i samozapošljavanje, realizovanim evropskim projektima i planovima za nove, ulaganju u atarske puteve, podršci ruralnom razvoju, posetama mesnim zajednicama, kao i o posetama stranih delegacija. Odbornici su jednoglasno usvojili izveštaj o radu gradonačelnice i Gradskog veća grada Sombora, kao i izveštaj o radu Gradske uprave grada Sombora.

Odbornici su na 31. sednici Skupštine grada doneli  Statut grada Sombora kao najviši pravni akt jedinice lokalne samouprave, razmotren je i usvojen Plan javnog zdravlja grada Sombora za period 2018-2025. godine, kao i Odluka o mreži osnovnih škola na teritoriji grada i Odluka o postavljanju spomen ploče Lidiji Kolar. Odbornici su jednoglasno usvojili predlog Odluke o utvrđivanju urbanističkih zona obaveznog investicionog održavanja, održavanju spoljnih delova zgrada, naknadama za korišćenje javnih površina,  i predlog odluke o drugim izmenama i dopunama odluke o uređenju grada.Za vršioca dužnosti direktora JKP „Zelenilo“ Sombor umesto dosadašnjeg direktora, koji je podneo ostavku, imenovan je Momir Mioković. Pored ovog imenovanja, odbornici su doneli  još nekoliko kadrovskih rešenja.

Na samom početku zasedanja Skupštine, 10 odbornika iz redova opozicije je napustilo skupštinsku salu zato što njihovi zahtevi za dopunu dnevnog reda 31. sednice Skupštine grada Sombora po hitnom postupku nisu uvršteni u  sednicu.

Izvor: Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

 

Be the first to comment

Leave a Reply