Već godinama unazad vladaju priče da treba izbegavati svinjetinu i crveno meso, ali ove godine takve tvrdnje odlaze u zaborav jer je slanina na listi zdravih i neophopdnih namirnica.
Najkorisnija komponenta za žene se nalazi u mastima i to je – arahidonska kiselina. Ove vredne nezasićene masti, koje su inače vrlo retke u prirodi, pozitivno utiču na rad celog ženskog tela.
Stručnjaci su do nedavno smatrali da je slanina jedan od okidača za dijabetes, visokpritisak i srčaniudar, ali 2018. godine ona je proglašena za superhranu. Stručnjaci ističu da je zdravo jesti slaninu u umerenim količinama, ali budite oprezni pri kupovini i kupujte samo proverenu slaninu koja ne sadrži opasne nitrite.
Zahvaljujući istoj retkoj arahidonskoj kiselini, koja pomaže u smanjenju holesterola i eliminaciji toksina, uz redovnu upotrebu masti, telo postaje otpornije na viruse. Ako želite da povećate efekat – uz slaninu u hladnoj sezoni jedite i beli luk.
Stimuliše rad mozga
Masti iz slanine se brzo rastvaraju na temperaturi tela. To znači da se lako vare i ne opterećuju jetru.
Masnoća ne goji
Mislite da je ovo šala? Da, ako mnogo jedete. Ali 20-30 grama dnevno, neće štetiti vašoj figuri, daće vam osećaj sitosti i nadoknaditi u telu prave vitamine.
Slaninu je najbolje jesti sa lukom, renom, biberom i senfom, jer ovi začini doprinose brzoj asimilaciji masti.
Zagrevanje
Posebno je vredno obratiti pažnju na ovaj proizvod u jesen i zimu, kada vreme nije toplo. Tokom mraza, telo zahteva masnu hranu, što doprinosi proizvodnji energije.
Kako odabrati slaninu
Da bi slanina bila korisna, neophodno je obratiti pažnju na njen kvalitet pri kupovini. Sveži svinjski proizvod ima bele ili nežno ružičaste nijanse. Najbolja je slanina od mlade svinje, jer ima nežan ukus i tanku kožicu.
Kako pravilno jesti slaninu tako da imate koristi
Ženama se preporučuje da konzumiraju slaninu ujutru. Tako ćete u potpunosti uživati u ukusu proizvoda. Prihvatljiva norma je 30 grama sirove ili kuvane slanine dnevno. Uzgred, mnogi se slažu da je sirova slanina najukusnija ako se iseče na tanke režnjeve i jede sa crnim hlebom.
Preuzeto: Srbija Danas
Foto: Profimedia