Nema boljeg osećaja na svetu nego leći u svoj udoban i mirisan krevet. Međutim, šta ako on ipak nije toliko čist kao što mislite.
Nedavno istraživanje pokazalo je da jedan od pet ljudi spava na toliko prljavom jastuku i dušeku da četvrtinu njihove težine čine grinje i mrtve ćelije kože.
Da stvar bude još gora, petina ljudi nije oprala jastuk najmanje pet godina. Zbog tih loših navika možete se i vrlo ozbiljno razboleti. Mnogi koji iznenada počnu da pate od kašlja i curenja nosa nisu ni svesni da su vrlo verovatan uzrok njihovih tegoba – grinje. One mogu izazvati ozbiljna stanja poput astme ili ekcema i zato je izuzetno važno da se jastuci, posteljina i jorgani redovno peru.
Jastuci
Čistite ih jednom u šest meseci ili najviše godinu dana. U mnogima od njih skupljaju se grinje, znoj i mrtve ćelije kože. Na etiketi pogledajte na koji način se peru i održavaju u zavisnosti od punjenja i materijala od kog su napravljeni, a bilo bi idealno da nabavite navlake za jastuke koje se stavljaju ispod jastučnice, njih je lakše češće prati u mašini.
Jorgan
Operite ga bar dvaput godišnje. LJudi obično imaju različite jorgane za leto i zimu, pa uvek možete jedan odneti na temeljno hemijsko čišćenje (ili pranje u mašini, ako je moguće) dok koristite drugi. Najveći problem prljavih jorgana su grinje, koje se hrane ćelijama mrtve kože. NJihov izmet može da izazove ozbiljne alergijske reakcije.
Dušek
Temeljno ga očistite svakog meseca. Redovno usisavanje pomaže da se rešite grinja, a dobro je i jednom mesečno stranu dušeka koju koristite okrenuti. Prilikom čišćenja ne zaboravite na okvire i ivice kreveta. Za dušek takođe možete nabaviti kvalitetnu navlaku koju možete prati.
Bademantil
Perite ga jednom nedeljno, naravno u zavisnosti od toga šta nosite ispod njega i koliko ga često koristite. Ako najčešće nosite pidžamu, neće se toliko zaprljati. Međutim, ako ga oblačite na golo telo, pranje na 60 stepeni jednom u sedam dana je obavezno!
Peškiri
Perite ih svaka dva, najviše tri dana na temperaturi višoj od 60 stepeni. Na njima se zadržava čitav niz bakterija, uključujući ešerihiju koli. Često su vlažni, a topla i vlažna sredina pogodna je za rast i razvoj svih vrsta mikroba. Svaki ukućanin bi trebalo da ima svoj peškir.
Kuhinjske krpe
Kuhinjske krpe perite svaki dan. One se koriste za mnogo stvari, ne samo za brisanje opranog suđa. Ako krpom dodirujete posudu iz koje jedete ili pijete, morate biti sigurni da je čista. Zato ih perite na 90 stepeni. Ako imate sedam krpa, sve ih operite zajedno na kraju nedelje.