Dolazak jeseni i generalo promena godišnjeg doba može da dovede i do simptoma sezonskog afektivnog poremećaja, uobičajenog stanja raspoloženja koje se javlja kada se godišnja doba menjaju, što dovodi do depresije i letargije, između ostalih neprijatnih emocija.
Jedan od načina da se izborimo sa ovim promenama je da malo promenimo naše navike u ishrani kako bismo primenili “sezonsku hranu” koja može da podrži naše zdravlje na više načina.
Prema dr Trevoru Kejtsu bundeva je idealna hrana koju treba da uključimo u jesenju ishranu. Pored toga što su lako dostupne u ovo doba godine, one su i izuzetno zdrave.
– I semenke bundeve i same bundeve su odlične za konzumiranje u jesen jer su bogate beta karotenom, a semenke bundeve su dobar izvor cinka. One su takođe dobre i blagotvorne za kožu zbog visokog sadržaja antioksidanata – ističe doktor.
Zašto je hrana za jačanje imuniteta neophodna za jesenju ishranu?
Dr Trevor predlaže da promenimo naše navike u ishrani na osnovu promene koje dolaze sa godišnjim dobom. Da bismo zaštitili naše telo od bakterija, virusa i drugih invazivnih klica koje mogu da uđu u naše telo, možemo da pokušamo da preuzmemo kontrolu nad ishranom kako bismo organizmu dali hranu bogatu hranljivim materijama.
Jesenja hrana bogata hranljivim materijama za jačanje imuniteta, kao što su cink, vitamin C, vitamin A i vitamini B, uključuju lisnato povrće (kao što su zelje i kelj), paprike i brokoli, karfiol, kupus, repu…