Džem od jagoda
Sastojci (za 500 g džema):
• 1 kg očišćenih jagoda
• 500 g šećera
• Sok od jednog limuna
Priprema:
Nakon što očistite jagode od peteljki, presecite ih na pola, pa stavite u široku šerpu i to za koju znate da joj dno ne zagoreva. Pospite jagode šećerom i ostavite da odstoje tako 30 minuta, kako bi pustile sok. Čak možete ovo sve da uradite i uveče, pa ostavite jagode da odstoje preko noći – što duže to bolje.
Jagode blago izgnječite, pa uključite ringlu na najjače, sve dok smesa ne proključa. Onda smanjite na umerenu temperaturu i ostavite džem da se krčka oko sat vremena.
Bitna napomena – smesa sve vreme peni, i potrebno je da tu penu u konitnuitetu sklanjate pomoću kašike. Zapravo, kada prestane da peni, to znači da je vaš džem gotov.
Skinite sa ringle, pa dodajte sok od limuna i blago sve promešajte.
U tegle, prethodno zagrejane u rerni na 100 stepeni, sipajte vruć džem. Zatvorite ih, okrenite za čas naopako kako bi se napravio vakum, pa ostavite da se ohlade.
Kada su se potpuno ohladile, stavite ih na hladnije i mračno mesto, gde ih čuvate.
Prijatno!