Možda su naši stari pronašli inspiraciju u francuskoj kuhinji.
Ono što na ovim prostorima zovemo “francuskim krompirom” nema zapravo nikakve veze s francuskom kuhinjom. Nije poznato kako je musaka od krompira, kobasica i pavlake dobila ovaj atribut, ali je pod njim poznata širom eks-Ju, gde se osamedestih jela kao jedan od omiljenih recepata na nedeljnom ručku.
Možda su naši stari inspiraciju za ovaj recept pronašli u francuskom gratiniranom krompiru koji se peče u pavlaci i siru, ili su se nadahnuli klasičnim receptom za “tartiflette” koji se priprema od krompira, luka, slanine i sira “reblochon”.
Sastojci:
1 kg krompira
5 kuvanih jaja
2 para kobasica po želji
750 ml kisele pavlake
so i biber po želji
biljno ulje
Foto: Shutterstock, ilustracija
Priprema:
Skuvajte krumpir, oljuštite ga i narežite na tanke kolutiće. Skuvajte jaja i kobasice i takođe naseckajte ih isto tako. U nauljeni pleh za pečenje poslažite red kuvanog krumpira, red kobasica i jaja. Posolite i pobiberite. Preko svega prelijte kiselu pavlaku. Redom slažite dok ne potrošite sve sastojke. Na vrh složenca možete staviti i malo narendanog sira. Stavite u rernu prethodnu zagrejanu na 180 Celzijevih stepeni oko 25 minuta. Poslužite uz sezonsku salatu.
Prijatno!
Preuzeto: alo.rs