Dok klasični vegetarijanski programi poput lakto-vegetarijanstva zaista mogu biti izbalansirani, ishrana uz isključivanje cele grupe namirnica kao što hrana životinjskog porekla, može da nosi skrivenu i prilično ozbiljnu opasnost po vaše zdravlje.
20% veći rizik od moždanog udara kod vegana
18-godišnji eksperiment britanskih naučnika, u kojem je učestvovalo 40.000 ljudi, pokazao je da su vegani predisponirani za moždani udar.
Glavni razlozi i opasnosti veganske ishrane za žene je nedostatak određenih vitamina kao što je B12 i polinezasićene kiseline omega-3, koje se, naravno, nalaze u biljnoj hrani, ali samo životinjski proizvodi sadrže normu ovih supstanci neophodnih za ljude.
Između ostalih problema uzrokovanih nedostatkom vitamina B12 i omega-3 polinezasićenih kiselina: slabost mišića, umor, suva koža, smanjen imunitet, osteoporoza, problemi sa vidom.
Anemija i opasnosti veganske ishrane za žene
Mnoga biljna hrana sadrži gvožđe, ali se apsorbuje ne više od 10%. Ovo dovodi do anemije koja je najveća opasnost veganske ishrane za žene.
Vegetarijanskom ishranom telo gubi veliki deo gvožđa. Svi vegetarijanci, a posebno oni koji se pridržavaju radikalne dijete – vegani, moraju da kontrolišu nivoe gvožđa u organizmu. Posebno treba obratiti pažnju na feritin, koji pomaže da se gvožđe skladišti u tkivima. Ako telu nedostaje gvožđe, ono počinje da ga uzima iz tkiva, što smanjuje nivo feritina.
Stručnjaci primećuju da kod ljudi koji ne jedu meso, a piju tablete gvožđa, nastaju promene na nivou crvenih krvnih zrnaca, čak se menja njihov oblik, počinju anomalije. Organi dobijaju manje kiseonika, zidovi krvnih sudova slabe.
Ćelavost i povezanost sa veganstvom
Čcelavost kod žena vegetarijanaca
Nedostatak gvožđa takođe dovodi do gubitka kose i problema sa kožom glave.
Dijeta bez mesa zahteva dodatnu suplementaciju kao specijalne vitaminske komplekse za gubitak kose i za jačanje noktiju, ali ni to nije prevenciaj ćelavosti. Vitaminski kompleksi nisu potpuna zamena za neophodne vitamine I minerale, ali ako ih uopšte ne pijete, možete jednostavno oćelaviti.
Opasnosti veganske ishrane za žene – katarakta
Prekomerni unos vlakana ometa apsorpciju proteina, što može dovesti do bolesti oka.
Zahvaljujući proteinu, obnavljaju se ćelije epitela, kože, noktiju, rožnjače očiju, kose, epitelne ćelije creva. Čak i naša sposobnost da obrađujemo informacije trpi štetu zbog nedostatka proteina.
Pamćenje i koncentracija pažnje se pogoršava, ukoliko ne unosite dovoljno proteina. Potrebno je poštovati dnevnu normu proteina. Dnevna norma proteina zavisi od vašeg trenutnog stanja i jednaka je 0,8 grama čistog proteina pomnoženo na svaki kilogram telesne mase.
Depresija i samoubistvo kod vegana
Još pre 20 godina, japanski naučnici su identifikovali vezu između nedostatka omega-3 masnih kiselina i suicidalnih tendencija.
Psihički poremećeni pacijenti dobijali su jedan gram ribljeg ulja dnevno, i to je pomagalo bolje od mnogih antidepresiva.
Menstrualne nepravilnosti i neplodnost kod žena-vegana
Nedostatak hranljivih materija dovodi do hormonalnih i fizioloških poremećaja, zbog čega je seksualna funkcija žene poremećena. Opasnosti veganske ishrane za žene se primečuju i kod nepravilnosti menstrualbog ciklusa. Žena na duži rok gubi sposobnost začeća i rađanja dece.
Za sintezu ženskih polnih hormona potrebni su holesterol, životinjske masti i proteini. Hormon je protein, a za njegovu sintezu su potrebne aminokiseline.
Vegetarijanstvo i šteta za trudnice, dojilje i decu
Ženama koje su vegani tokom trudnoće su potrebne hranljive materije, a oni se nalaze samo u životinjskoj hrani.
Tokom trudnoće i dojenja žena veganstvo nije zdravo jer prenosi ceo nedostatak gvožđa, mikro- i makronutrijenata na dete od prvih dana rođenja. Malnutricija i nepotpuna ishrana vrlo nezdravo utiče na život ploda i novorođenog deteta.
Najugroženiji deo populacije na veganstvo su deca mlađa od sedam godina. U ovom uzrastu njihove organe za varenje nisu u potpunosti formirani. Deca nisu spremna za varenje takvih multimolekularnih biljnih proizvoda kao što su pasulj, soja i druge mahunarke koje vegani koriste kao zamenu za meso.