Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Oprezno sa deljenjem hrane sa psom: Začinsko bilje je inače zdravo za njih, ali na jedno morate da obratite posebnu pažnju

Pas jede

Dok većina pasa obožava da pojede sve ostatke hrane do koje mogu da dođu, postoji jedan sastojak koji nikako ne smete da im dajete.

Stručnjak za ishranu pasa Kem Vimbl podelio je važan savet o tome koje začinsko bilje je bezbedno za pse, a koje treba izbegavati.

Prema njegovim rečima, većina začina i bilja može biti korisna za zdravlje pasa, ali postoji jedno koje je posebno opasno.

– Začinsko bilje je kao superhrana, to su prirodni lekovi za pse. Male količine ruzmarina, majčine dušice i žalfije mogu delovati kao prirodni antiinflamatorni lekovi i prirodni dehelmintici, čime možete smanjiti potrebu za hemijskim tretmanima – objašnjava Kem.

Međutim, postoji jedno začinsko bilje koje svakako treba izbegavati, a to je vlašac.

Kako objašnjava ovaj stručnjak, vlašac sadrži spojeve na bazi sumpora koje psi ne mogu da vare i koji mogu dovesti do anemije.

Stručnjaci za zdravlje pasa, potvrđuju da je on otrovan za pse, bilo da je kuvan ili sirov. Ova biljka sadrži organosulfide, prirodne otrove koji biljku štite od insekata i štetočina.

Simptomi trovanja

Kada pas pojede vlašac, može doći do trovanja, a simptomi uključuju:

Mučninu
Iritaciju u ustima
Povraćanje
Pojačano lučenje pljuvačke
Bolove u stomaku
Letargiju
Proliv
Slabost
Brz puls
Abnormalno ubrzano disanje
Bledilo desni
Kolaps

Ako primetite ove simptome kod svog psa i sumnjate da je pojeo vlašac, odmah kontaktirajte veterinara i potražite pomoć.

Veterinar će vas pitati o količini unetog bilja, simptomima koje ste primetili, kao i o vremenskom periodu u kojem su se simptomi pojavili.

Važno je uvek biti pažljiv u pogledu toga šta vaš pas unosi u organizam. Iako mnoge biljke i začini mogu biti korisni za zdravlje, vlašac je definitivno jedan koji treba držati van dosega vaših ljubimaca.

Tagovi:
Pročitajte još: