Orah je namirnica bogata mastima koje su odličan izvor izuzetno važnih omega 3 masnih kiselina. Pored toga, orah je izvrstan izvor mangana i bakra.
Sadrži velike količine folata. Takođe sadrži znatne količine magnezijuma i fosfora. U jezgru oraha se može naći i dosta cinka, gvožđa, kalcijuma i selena. Sadrži i jod u tragovima. Orah sadrži veoma malo natrijuma.
Što se tiče vitamina, jezgro oraha sdrži znatne količine vitamina B 6, B1 (tiamina) i pantotenske kiseline. Ima i dosta vitamina E, vitamina B 3 (nijacina) I B2 (riboflavina).
Ne zaboravite da je orah prilično kalorična hrana – na 100 g ima 618 Kcal!
Američka uprava za hranu i lekove (FDA) preporučuje konzumiranje dve supene kašike jezgara oraha dnevno (oko 30 g). Redovno konzumiranje oraha pomaže snižavanju nivoa holesterola u krvi. Takođe pomaže regulaciji nivoa šećera u krvi i poboljšava kardiovaskularno zdravlje. Konzumiranje oraha takođe deluje preventivno protiv stvaranja kamenova u žuči.
Preuzeto: Zdravahrana.com