Tri najznačajnije međunarodne organizacije FAO (Organizacija za ishranu i poljoprivredu UN), UNEP (Program za zaštitu životne sredine UN) i WHO (Svetska zdravstvena organizacija) su zajedno skrenule pažnju na povećanu osetljivost dece na pesticide, kao i na njihovu neophodnu zaštitu od hemikalija.
U američkoj studiji koju je vodio prof. dr Vilijem Ria, otkriveno je četvorostruko povećanje broja slučajeva kancera mekih tkiva, i udvostručenje broja slučajeva leukemije kod dece čiji su roditelji svoje povrtnjake održavali primenom herbicida, pesticida ili insekticida.
Naime, deca u periodu rasta i razvoja unose znatno više hrane i tečnosti nego odrasli, pa je kod njih opasnost razbolevanja od zagađenih namirnica izrazito visoka, ne govoreći o razvoju imunog sistema u tom periodu koji je direktno ugrožen od hemikalija.
NA KOJI NAČIN AGROHEMIKALIJE UGROŽAVAJU NAŠE ZDRAVLJE?
Niz naučnih istraživanja su usmerena na otkrivanje mehanizama delovanja bionerazgradljivih agrohemikalija koje nesporno:
• Usporavaju metabolizam (može dovesti do gojaznosti i pojave celulita)
• Uništavaju beta ćelije pankreasa (može dovesti do pojave dijabetesa Tipa 2)
• Uništavaju neurotransmitere i moždane ćelije (može prouzrokovati slabljenje koncentracije i pamćenja)
• Smanjuju sadržaj minerala i vitamina (posebno vitamina A, C i B, što dovodi do neuroza, depresije čak i agresije)
• Remete kiselo-baznu ravnotežu organizma (kisela sredina je pogodna za razvoj cista, mioma, tumora, kancera i pojavu osteoporoze)
• Oslobađaju slobodne radikale (između ostalog izazivaju prevremeno starenje)
• Smanjuju plodnost (posledice mogu biti sterilitet, impotencija i spontani pobačaj kod žena)
• Menjaju genetski materijal (može uzrokovati degenerativna oboljenja)
• Izazivaju alergiju i upalne procese.
S obzirom na ogromne količine otrova koje smo uneli u svoju životnu sredinu, čovek može da se upita zašto broj urođenih telesnih mana nije još veći i zašto epidemija raka nije još veća? Deo odgovora na to je i “odloženo dejstvo” otrova, odnosno vreme koje je potrebno da prođe pre nego što problemi postanu vidljivi.
Zasićenost organizma otpadnim i otrovnim materijama osnovni je uzrok nastanku i razvoju svih zdravstvenih tegoba. Simptomi “zatrovanosti” organizma toksinima su: hroničan umor, česte glavobolje, nesanica, oticanje nogu i lica, nadutost i grčevi u stomaku, poremećaji u menstrualnom ciklusu i plodnosti, česti upalni procesi (kolitis, artritis, bronhitis, astma) i razne alergije.
Drugačija orijentacija poljoprivrede i načina ishrane mogla bi učiniti da naš imunološki sistem ojača i da naša deca odrastu, žive zdravim životom, rađaju zdravu decu u svetu u kojem će zagađenost prirodne sredine biti sve manja.
• Kad god ste u prilici, kupujte organsku hranu i u startu ćete smanjiti svoje izlaganje opasnim agrohemikalijama
• Svedite na minimum unošenje životinjskih masnoća, iznutrica, crvenog mesa i punomasnih mlečnih proizvoda, jer se u njima akumuliraju bionerazgradive hemikalije
• Pored voća i povrća u jelovnik uvrstite i jezgraste plodove i integralne žitarice iz organske proizvodnje jer vežu otrove, dakle čiste organizam
• Birajte sezonsko voće i povrće da bi ste izbegli unošenje hemikalija koje se upotrebljavaju za usporavanje ili ubrzavanje dozrevanja, očuvanje boje i produživanje roka trajanja uvoznih proizvoda
• Izbegavajte unošenje masne hrane i mesnih proizvoda koji sadrže aditive u vidu nitrata i nitrita
• Povrće iz bašte vadite uveče, a ne ujutro, jer je tada u njima najmanji sadržaj nitrata
• Izbegavajte uvozne namirnice u ishrani kao što su kafa, kakao, šećer, čajevi, južno voće jer poljoprivrednici u Ekvadoru, Meksiku, Gvatemali i Kostariki, Indiji koriste još jače koncentracije pesticida nego što su dozvoljeni kod nas
• Za uspešno “ispiranje” toksina iz organizma pijte najmanje 2 litre obične ili negazirane mineralne vode dnevno
• Ukoliko jedete hemizovane namirnice, u vodu u kojoj ih perete dodajte 2 kašičice sirćeta, i tako ćete smanjiti efekat delovanja pesticida i teških metala
• Ne upotrebljavajte pesticide u svojoj bašti
• Za pakovanje voća i povrća, a pogotovo masnih i kiselih proizvoda nemojte koristiti meku plastiku i alufoliju jer štetne hemikalije iz ambalaže lako prelaze u hranu
• Dva puta godišnje sprovedite detoksikaciju organizma i oslobodite se toksičnog tereta koji ponekad može da dostiže čak i 10 kg u organizmu.
Imajmo na umu da je čista, neiskvarena hrana ono čemu smo prilagođeni, što je potrebno našem organizmu – i to se neće promeniti. Stoga je odlučivanje za zdravu ishranu, od integralnih, punovrednih namirnica iz organske proizvodnje, najopipljivija i najsigurnija investicija koju možemo da uložimo u sebe.
Preuzeto: Zdravahrana.com