Uz nekoliko trikova testo će biti mekano kao duša.
Svi uživaju u mirisima vrućeg testa i nema ništa bolje od domaćih pita, pogača ili lepinja. Ali mnogi se plaše da naprave veće količine kako im testo ne bi “propalo” već sutradan. Mekane, vazdušaste kiflice obično sutradan i nisu tako dobre, već se stvrdnu i ne budu ni približno kao kada ste ih izvadili iz rerne.
Svaka iskusna domaćica zna da postoje mnogobrojni trikovi zahvaljujući kojim će vaše testo biti odlično i sutradan, te ćete moći da uživate baš kako dolikuje. Nije bitno da li testo pržite, pečete ili kuvate, može se svakako dodati i trajaće vam bar 2 – 3 dana.
Kako da kiflice budu mekane i sutradan?
Najveća greška koju možete da napravite je da ih odmah spakujete umesto da sačekate da se izjednače sa sobnom temperarturom. Ako ih odmah vruće pakujete za sutradan one će brzo izgubiti na teksturi i neće biti ni približno vazdušaste! Zato sačekajte par sati pre nego što ih spakujete!
Ne stavljajte kiflice u frižider!
Mislim da vam je jasno zašto to da ne činite, ali ponovićemo još jednom. To je važilo nekada za hleb, pa je verovatno takvo uverenje preneto i na druga testa, ali to sa kiflicima posebno ne činite.
Tajni sastojak za sva mekana testa i peciva
Trik o kom smo govorili je zapravo skrob. On se dodaje u brašno, a testo će biti mekanije i ukusnije zahvaljujući njemu. Otprilike se na četiri šolje brašna dodaje jednu kašiku skroba. Ako želite da vam veče zamiriše na jogurt uštipke, koji su mekani, a da ne morate da sačekate da telo poraste, pogledajte recept OVDE.