Živimo u vremenu kada imamo mnogo mogućnosti za preterani unos energije, a pritom je nedovoljno trošimo. Ljudsko telo stvoreno je da se kreće i da konzumira male porcije hrane bogate hranljivim materijama. Generalno, očekuje se da će povećane veličine porcija doprineti prejedanju i neželjenom debljanju.
Kako servirati tanjir s pravom količinom hrane?
U ovom članku nudimo vam nekoliko saveta kako možete izmeriti odgovarajuću veličinu porcije bez preračunavanja energetskog unosa.
Ruka ili dlan mogu biti izvrstan alat za merenje. Evo kako:
PROTEINI: piletina, govedina, ćuretina, svinjetina, tofu, jaja, žitarice, sveži sir, riba, itd.
S veličinom dlana možete izmeriti svoje proteine. Na tanjir možete staviti onoliko proteina koliko vam je staje u dlan.
UGLJENI HIDRATI: pirinač, testenina, krompir, hleb, kinoa, kus-kus, leblebije, pasulj, itd.
Njih merite veličinom vaše šake.
ZDRAVE MASTI: orasi, semenke, avokado, crna čokolada (više od 85% m.m.), maslac, punomasni jogurt, punomasno mleko, maslinovo ulje, itd.
Prava mera je veličina palca.
POVRĆE: zelena salata, matovilac, brokoli, šargarepa, spanać, krastavci, paprika, kelj, karfiol, kupus, grašak, itd.
Možete ga priuštiti u neograničenim količinama. Reč je o hrani niske energetske vrednosti, ali je bogata vlaknima, vitaminima i mineralima.
Doziranjem hrane, korišćenjem manjih tanjira i ispijanjem dovoljno vode sigurno ćete smanjiti rizik od prejedanja.
Preuzeto: stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock