Kombinacija belog luka, maslinovog ulja i meda idealna je podizanje imuniteta. Napravite domaću smesu od ova tri sastojka koja se uzima svakog jutra pre doručka i ne morate brinuti za odbrambeni mehanizam vašeg tela.
Zdravstvene prednosti belog luka
Poznato je da je beli luk moćan dodatak ishrani koji se pokazao posebno snažnim u borbi protiv infekcija, efikasno štiti od patogenih bakterija, virusa i parazita otpornih na lekove, a takođe je dobar i protiv gljivičnih infekcija, a tada je najbolji kada se konzumira svež. U kuvanom obliku je bolji za zaštitu krvnih sudova.
Ovaj prirodni antibiotik sadrži vitalne enzime i antioksidante. Neki od njih su – formiranje zdravih kostiju i vezivnog tkiva, metabolizam kostiju, apsorpcija kalcijuma, kao i pravilno funkcionisanje štitne žlezde. Beli luk sadrži i 17% dnevne vrednosti vitamina B6, 15% vitamina C, kao i količine kalcijuma, fosfora i selena.
Beli luk ne morate da jedete sirov ili u sirupima, pomaže vašem zdravlju i kada ga kuvate, pa zato napravite sočnu piletinu od belog luka.
Zdravstvene prednosti meda
Med je lekovita hrana koja hidrira kožu, leči rane, ubrzava proces zarastanja… Može se koristiti za pripremu sirupa protiv kašlja, a poboljšava i varenje. Redovna konzumacija ovog proizvoda ima dosta prednosti. Neke od njih su brži oporavak nakon treninga, više energije, bolji san, bolje pamćenje, gubitak kilograma… Pročitajte i kako da napravite siprup od oraha i meda koji je dobar za štitnu žlezdu i čišćenje jetre.
Koristi od maslinovog ulja
U zdravstvenom smislu maslinovo ulje smanjuje rizik od nekih vrsta karcinoma, smanjuje loš holesterol i na taj način – rizik od kardiovaskularnih bolesti, poboljšava pritisak, usporava starenje ćelija.
Priprema:
Uzmite 1 čen belog luka i sitno ga iseckajte. Dodajte jednu kašiku meda i jednu kašiku maslinovog ulja. Promešajte i pojedite smesu. Uradite to svakog jutra i večeri i za samo nedelju dana osetićete se bolje!
Preuzeto: Srbija Danas