Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Ove nedelje pripremamo

Recept
Pileća supa
Potrebni sastojci:
•  4 komada većih pilećih krilaca
•  2 šargarepe
•  malo ulja
• 1 šolja  rezanaca za supu
• 1 kašika mešavine suvih začina
•  malo svežeg peršuna
•  po ukusu soli, bibera
•  voda
Priprema:
Pileća krilca oprati, dobro osušiti, pa prerezati na pola. Zagrejati ulje, pa spustiti piletinu. Pržiti, da se uhvati korica sa svih strana. Dodati iseckanu šargarepu i pola kašike mešavine začina, pa preliti ključalom vodom (oko 1 litar). Kuvati nekih 15 minuta. Dodati testeninu za supu, još pola kašike mešavine začina, pa poklopiti i kuvati još 10 minuta. Po potrebi dosuti još vode i dodati soli. Pred sam kraj kuvanja, dodati i sitno seckan sveži peršun.
Šnicle u umaku od piva i luka
 Potrebni sastojci:
• 1 kg šnicli
• so i biber
• 1 velika glavica crnog luka
• 1 puna kašika brašna
• 250 – 500 ml piva
• oko 250 ml vode
• peršunov list, malo belog luka u granulama
Priprema:
Šnicle izlupati, pa posoliti i pobiberiti. Zagrejati malo ulja u tiganju da bude  vrelo, pa propržiti svaku šniclu dok blago ne porumeni sa obe strane. Poslagati u vatrostalnu činiju. Iseckati sitno crni luk, pa ga dodati u tiganj gde se meso pržilo. Pržiti par minuta na srednjoj vatri, pa naliti čašu vode i nastaviti dinstanje. Kada voda ispari, još malo propržiti luk da bude žute boje. Dodati brašno, izmešati, pa naliti pivo i vodu ili samo pivo. Izmešati, pa preliti preko mesa. Peći u rerni na 200 stepeni oko sat vremena.
Karfiol u kremastom sosu
Potrebni sastojci:
• 1 kg karfiola
• 1 kašika suvog začina
• oko 100 ml ulja
• 2 kašike brašna
• 500 ml mleka
• voda po potrebi
• malo sušenog peršunovog lista
• dimljeni sir trapist ili kačkavalj
Priprema:
Karfiol očistiti pa iseći na buketiće. Staviti u lonac sa vodom i kuvati na srednjoj vatri nekih 15 minuta, da bude skoro kuvan. Ocediti karfiol i ostaviti da se prohladi. U drugoj šerpi zagrejati ulje, pa dodati brašno i mešati da se malo uprži, da dobije žućkastu boju. Zatim naliti mleko i mešati. Sipati po malo vode, uz mešanje, da se dobije masa nijansu gušća od jogurta. Skloniti sa vatre, dodati suvi začin i peršunov list i može malo bibera po ukusu. Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni. U tepsiju poslagati karfiol, jedan do drugog, trebalo bi da je puna tepsija. Preliti sosom svuda ravnomerno. Staviti u rernu na 15 minuta. Posle 15 minuta posuti rendanim sirom i vratiti u rernu još 15 minuta.
Sočni desert sa jabukama i cimetom
Potrebni sastojci:
• 5-6 jabuka
• sok od jednog limuna
• 120 g maslaca
• 2 jaja
• 100 ml mleka
• 150 g šećera
• 150 g brašna
• 1 kesica vanil šećera
• 60 g kisele pavlake
• 1/2 kesice praška za pecivo
• 1 kašika cimeta
Priprema:
Jabuke oljuštiti i iseći na tanke šnite, pa preliti sokom od limuna. Maslac istopiti i ohladiti. Pomešati jaja, maslac, mleko, pavlaku. Dodati brašno, šećer, vanil šećer, cimet i prašak za pecivo, pa promešati da dobijete glatku smesu. Sipati smesu u okrugli kalup, preko rasporediti jabuke i peći na 200 stepeni oko 30 minuta. Prohlađen kolač posuti šećerom u prahu.
Tagovi:
Pročitajte još: