Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Ove nedelje pripremamo

Recept

Jagnjeća kapama

Potrebni sastojci:
– 1 kg jagnjetine (od grudi ili buta, vrat, plećka)
– 200 g luka
– 200 g mladog luka
– 300 g paradajz-pirea (nije obavezno)
– 100 g masti
– malo crvene mlevene paprike
– kocka supe
– 1 čen belog luka
– 2 dcl kiselog mleka ili pavlake
– 100 g brašna
– 300 g spanaća
– malo soli

Priprema:

Jagnjetinu isecite na osam delova, operite i prosušite krpom, posolite, pospite brašnom, pa je u 50 g vrele masti propržite da dobije rumenu boju, a zatim je izvadite iz masti. Luk sitno naseckajte i na drugom delu masti takođe propržite do zlatno žute boje. Dodajte sitno seckan peršun i beli luk, pa i to malo propržite. Zatim sipajte vodu i kocku za supu i sve kuvajte 10 minuta. Ubacite proprženo meso, paradajz pire, poklopite i polako dinstajte 40 minuta. Spanać očistite, operite i dobro ocedite. Mladom luku odsecite vrhove listova, a ostatak isecite na 2,5 cm duge štapiće, pa na ugrejanoj masti u kojoj se pržilo meso pržite 3 minuta uz lagano mešanje. Dodajte oceđen spanać, mešajte i pržite još 3 minuta. I to dodajte mesu i dinstajte lagano još 25 minuta. Zapecite 20 minuta (nije obavezno). Služite sa ovčijim kiselim mlekom, kajmakom, jogurtom ili pavlakom.

Rolnice sa sirom

Potrebni sastojci:
– 400 ml mleka
– 1 kašika šećera
– 10 gr suvog kvasca
– 2 cela jaja
– 100 gr otopljenog margarina ili maslaca
– 1 kašika soli
– 1 kašičica sirćeta
– 900 gr mekog brašna
– 500 gr sitnog sira

Priprema:

Zagrejati mleko, maslac otopiti, a jaja razdvojiti. Dva belanca i jedno žumance idu u testo, a žumance ostaviti za premazivanje. Odmah ga preliti kašikom mleka, a u preostlao toplo mleko staviti šećer i kvasac, pa promešati. Dodati zatim malo brašna, žumance i belanca, otopljen maslac i sirće pa opet dobro izmešati. Dodati još malo brašna i soli pa promešati. Kada ste sve dobro izmešali dodati ostatak brašna i umesiti testo. Umesiti testo koje je glatko, bez grudvica i mekano, pa ga pouljiti. Malo ga premesiti savijajući krajeve testa ka unutra. Zaokružiti ga, pokriti krpom ili folijom i ostaviti na toplom mestu sat vremena da odstoji, a može i duže. Nadošlo testo izvaditi iz činije pouljenim rukama. Podeliti testo na 6 delova, pa oblikovati loptice koje ostavite pokrivene krpom da odstoje 10 minuta. Svaku lopticu oklagijom razvući u pravougaonik širine užeg dela tepsije od rerne i dužine nekih 15cm odokativno. Celom dužinom staviti sir. Od ovih 500 gr biće vam sasvim dovoljno da napunite rolnice i da one budu sočne, sa dosta nadeva. Staviti sir celom dužinom pa gornji deo testa izreckate nožem, povučete crtice i uvijete testo u rolnicu. Stavite u podmazan pleh. Ponoviti postupak još 5 puta. Pomešati mleko i žumance i premazati rolnice. Ostaviti pokrivene da stoje 30 minuta pa uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni ( za to vreme rolnice još uvek stoje ). Kada se rerna zagrejala staviti ih da se peku dok ne porumene, a to je nekih 20 do 25 minuta zavisno od rerne.

Čokoladni kolač sa jabukama

Potrebni sastojci:
– 1 jabuka
– 1 jaje
– 60 g šećera
– 1 kesica vanilin šećer
– 100 ml mleka
– 60 ml ulja
– 140 g brašna
– 8 g praška za pecivo
– 20 g kakaa

Za krem od vanile:
– 500 ml mleka
– štap vanile (trebaće vam semenke iz štapa)
– 4 žumanaca
– 150 g šećera
– 50 g brašna ili gustina
– 1 list želatina

Priprema:

Oljuštite jabuku i iseckajte na komadiće. Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Sipajte mleko i ulje, promešajte, pa dodajte prosejano brašno, prašak za pecivo i kakao. Sve dobro sjedinite i dodajte jabuke. Promešajte, pa sipajte u tepsiju koju ste nauljili i posuli brašnom. Krem od vanile sipajte u špric za kolače i ukrasite kolač u obliku rešetke. Pecite na 180°C oko 25-30 minuta.

Za vanila krem: Zakuvajte mleko sa rendanim semenkama iz vanile. Po želji stavite i prazan štapić, koji treba da izvadite kad mleko provri. Žumanca umutite sa šećerom, pa dodajte brašno ili gustin i promešajte da nema grudvica. U to sipajte malo provrelog mleka, dobro razmutite, pa dodajte i ostatak mleka. Dobro promešajte, vratite u posudu u kojoj se mleko kuvalo i kuvajte na laganoj vatri dok se krem ne zgusne. Sklonite sa vatre i dok se hladi često mešajte, da se po vrhu ne uhvati korica, ili prekrijte prozirnom folijom. Za gušći krem, skuvani krem sklonite sa vatre, neka malo odstoji, pa umešajte prethodno nakvašen i oceđen želatin.

Tagovi:
Pročitajte još: