Prolećna čorba
Potrebni sastojci:
• 100 g koprive
• 100 g zelja
• 100 g sremuša
• 1 veći krompir
• peršunov i celerov list
• so, biber i malo ulja
Priprema:
Koprivu, sremuš i zelje dobro operite i očistite od trunja i suvog lišća. Sav zeleniš stavite u šerpu, prelijte kipućom vodom da sve povene i da kopriva prestane da žari. Blanširani zeleniš odmah ocedite i sitno iseckajte. Krompir ogulite i naseckajte na manje kockice. U šerpu sipajte malo ulja i propržite iseckani krompir. Kada krompir malo omekša dodajte, iseckani zeleniš i nalijte vodom do željene gustine čorbe. Kuvajte dok se krompir sasvim ne skuva.
Podvarijante ove čorbe su da na kraju ukuvate rezance, taranu ili neku drugu testeninu. Možete na kraju kuvanja dodati i koju kašiku ovsenih (ili nekih drugih pahuljica). Ako ne želite ni testo niti žitarice, na kraju možete dodati samo jedno umućeno jaje ili rovito skuvano jaje, a ako želite kiselu čorbu, dodajte malo kisele pavlake ili soka od limuna.
Sote Stroganov
Potrebni sastojci:
• 130 g pilećeg belog mesa
• 30 g praziluka
• 30 g šampinjona
• 30 g crvene sveže paprike
• 30 g šargarepe
• 30 g tikvica
• neutralna pavlaka
• gustin
• beli luk
• peršunov list
Priprema:
Iseckajte belo pileće meso na kockice i propržite ga na tiganju na umerenoj temperaturi. Dok je meso na vatri, iseckajte svo povrće na tračice i listiće. Posle pet minuta prženja mesa, ubacite iseckano povrće i neka se sve zajedno dinsta još 5 – 10 minuta. Potom dodajte neutralnu pavlaku i gustin i kuvati još nekoliko minuta. Kao prilog poslužiti pire krompir i ukrasiti usitnjenim peršunovim listom.
Domaći krem brule
Potrebni sastojci:
• 500ml punomasne slatke pavlake
• 5 većih žumanaca
• 1 štapić vanile (može i ekstrakt)
• 100g kristal šećera
• 100g smeđeg šećera
Priprema:
Prepolovite štapić vanile po dužini, uklonite semenke i stavite u posudu sa pavlakom na umerenu temperaturu da smesa provri (ukoliko koristite ekstrakt vanile stavite jednu kašičicu). Sklonite s ringle i ostavite jedan sat da se prohladi. Žumanca i kristal šećer mutite mikserom na najvećoj brzini dok smesa ne postane svetla i kremasta. U smesu dodajte pavlaku i promešajte drvenom varjačom. Procedite kroz gustu cediljku u manju posudu. Zagrejte rernu na 150C. Podmažite 6 vatrostalnih činijica zapremine 125ml sa malo putera, pa sipajte krem. Stavite ih u pleh i u njega sipajte vrelu vodu do polovine visine činijica. Pecite 35-45min, dok se krem ne stegne, ali da u sredini ostane mekan. Izvadite ih iz pleha i ostavite ih da se hlade na sobnoj temperaturi oko jedan sat. Pokrijte ih folijom i hladite u frižideru najmanje četiri sata. Neposredno pre posluživanja krem ravnomerno pospite smeđim šećerom. Uključite rernu na najvišu temperaturu i pecite dok se korica ne karamelizuju, nekih par minuta, ali vodite računa da vam ne izgori.