Pileća čorba
Potrebni sastojci:
• 1 pileći file
• litar i po vode
• zelen veza
• jedna čaša kiselog mleka
• manja glavica crnog luka
• 1 jaje
• 1 kašika brašna
• začini (so, vegeta, biber, začini po želji)
Priprema:
Meso iseći na kocke i kuvati ga zajedno sa očišćenim crnim lukom i zelen vezom u vodi. Kada se meso dobro skuva izvadite luk iz vode. Sad je na redu da se zgusne čorbica. To ćete učiniti tako što ćete uzeti jednu kutlaču vode iz supe i u nju dodati dve kašike brašna. Dobro umutiti, a onda polako vratiti nazad u supu i brzo mutiti kako se ne bi napravile grudvice od brašna. Onda dodajte vegetu, biber, so i druge začine po ukusu. Sklonite šerpu sa ringle i onda dodajte naseckanog celera i sveže listove peršuna. Oni ne treba da se kuvaju, već samo da odstoje u toploj vodi. Na taj način će dati čorbici poseban šmek. Opet uzmite jednu kutlaču i odvojite je u činijicu sa strane, čorbica treba da se malo ohladi, ovo nikako ne raditi kada tek skinete čorbu sa ringle. Umutite jedno jaje u čorbicu i vratiti nazad u čorbu i ponovo dobro razmutiti. Ako jaje stavite u vrelu vodu, ono će samo da se zgrudva i čorba neće imati lepu teksturu. Preklopite šerpu, ostavite da se još malo ohladi i onda je čorba spremna za posluživanje. Količina koju ste napravili je dovoljna za četvoro ljudi. Na kraju kada stavite čorbu u tanjir možete dodati i kiselo mleko koje će se na odličan način sjediniti sa ostalim ukusima.
Lagana pita od tikvica
Potrebni sastojci:
• pola kilograma tikvica
• 3 jajeta
• 1 decilitar ulja
• 2 kašike kisele pavlake
• 300 grama brašna
• 1 manji crni luk
• 1 kašika svežeg peršuna
• 100 grama sira (može biti feta ili bilo koji drugi masni sir)
• 1 kesica praška za pecivo
• kašičica soli
• 5 kašika griza
Priprema:
Prvi korak je da izrendate tikvice i ostavite ih dvadesetak minuta da se ocede. Za to vreme možete pripremiti druge sastojke: iseckajte sitno crni luk i iseckati peršun. Umutite jaja, dodajte ulje, griz, izmrvite rukama feta sir, kiselu pavlaku, brašno, kašičicu soli, griz i prašak za pecivo. Sve dobro pomešati, pa onda procediti tikvice, dodati u smesu, pomešati ponovo i onda dodati crni luk i peršun. Možete dodati još začina po ukusu, na primer granule belog luka ili mleveni biber. Sve sastojke mešati dok se ne sjedine. Presuti u kalup ili posudu koju ste prethodno premazali uljem i brašnom. Pecite na temperaturi od 180 stepeni oko pola sata. Znaćete da su se tikvice ispekle kada korica požuti.
Jagnjeće pečenje sa krompirom
Potrebni sastojci:
• 3 kilograma jagnjećeg mesa sa kostima,
• 2 šargarepe,
• 2 crna luka,
• 7 čenova belog luka,
• 3 praziluka,
• 2 kilograma krompira,
• 100 ml ulja,
• kašičica ruzmarina (može i majčina dušica umesto),
• 400 mililitra belog vina,
• pola litre vode
• kašika bibera,
• kašika aleve paprike
• so za premazivanje jagnjetine
Priprema:
Jagnjetinu stavite u veliki pleh iz rerne. Poslolite je sa svih strana, dodajte biber, alevu papriku i sve to dobro utrljajte u meso. Onda isecite praziluk, beli luk i crni luk i šargarepu. Očistite i isecite krompir na kolutove i krupnije delove (kako se ne bi raspali prilikom pečenja). Sledeći korak je da svo ovo povrće stavite u pleh zajedno sa jegnjetinom. Ako ne staje pored mesa, možete ga slobodno staviti ispod. Povrće jednako rasporedite po čitavom plehu. Onda prelijte sve sastojke sa uljem, potom sa belim vinom i na kraju dodajte pola litre vode. Prekrijte ceo pleh sa alu folijom i stavite da se peče u nezagrejanoj rerni. Potrebno je peći oko sat i po vremena na 200 stepeni. Nemojte otkrivati meso pre tog vremena, jer ćete tako usporiti proces pečenja. Ako je meso deblje i imate krupnije komade, onda možete peći i dva sata. Potom skinete foliju i ostavite meso još 20 minuta, pola sata da se zapeče. Uz ovaj recept će meso imati ukus kao da je pravljeno ispod sača.
Kolač sa šumskim voćem i jogurtom
Potrebni sastojci za koru:
• 5 jaja
• 125 grama brašna T-400
• 1 kesica praška za pecivo
• 80 grama šećera
• 1 kesica vanilinog šećera
• 125 ml jogurta (ređeg)
• 125 ml ulja
Potrebni sastojci za fil:
• 450 grama šunskog voća (možete zamrznuto, možete i sa pijace)
• 80 grama gustina
• 3 kašičice šečera
• voda
Potrebni sastojci za krem od jogurta:
• 800 ml jogurta
• 400 ml slatke pavlake
• 100 grama šećera
• 1 kesica vanilinog šećera
• 1 kesica želatina
Priprema:
Najpre mikserom umutite jaja, tako da postanu penasta, a onda dodati vanilin šećer i šećer. Potom dodajte ulje i jogurt. Kada se sve lepo sjedini tek onda dodajete brašno i prašak za pecivo. Dobijeno testo premestite u kalup za pečenje i ostavite ga u rernu da se peče oko pola sata na temperaturi od 180 stepeni. Presecite koru na dva dela, tako da jedna kora bude deblja, druga tanja. Šumsko voće staviti u blender i samleti, dodavati vode dok ne dođete do 700 mililitra tečnosti. Odvojite deo tečnosti i u njega stavite gustin, a drugi deo skuvajte sa šećerom. Potom dodajte tečnost sa gustinom u lonac sa skuvanom tečnoću i mešajte dok se ne zgusne. Želatin ostavite da nabubri, a odna ga istopite. Pomešajte jogurt sa šećerom i vanilin šećerom i onda dodajte i želatin. Kada se sve sjedini, stavite i pavlaku za kuvanje. Kada se i fil od jogurta zgusne, onda je vreme za ređanje slojeva. Na dnu treba da bude deblja kora, koju ste ostavili u kalupu u kome se pekla, premažite prvi voćni fil, potom fil od jogurta. Prebacite preko tanju koru i oba fila premažite još jednom. Kolač možete poslužit nakon što odstoji u frižideru par sati.