Grašak sa svinjskom butkicom
Potrebni sastojci:
- 1 svinjska butkuca
- 600 g graška
- 2 šargarepe
- 1 glavica crnog luka
- po ukusu suvi biljni začin
- 1 kašičica bosiljka
- malo bibera
- 100 ml ulja
- 2-3 kašike brašna
- 2-3 kašičice aleve paprike
Priprema:
Luk i šargarepu očistiti i iseckati na kockice. Staviti u šerpu sa butkicom i graškom, naliti vodom i staviti da se kuva. Dodati začine, po ukusu suvi biljni začin, malo bibera i bosiljka. Kada se butkica skuva izvaditi je u tanjir, odvojiti samo meso i usitniti pa vratiti u šerpu. Zagrejati ulje u tiganj, upržiti brašno, dodati alevu papriku i uliti u grašak uz mešanje. Pustiti da krčka još 10tak minuta pa poslužiti.
Kolač sa grizom i jabukama
Potrebni sastojci:
- 3 jajeta
- 1 šolja šećera
- 1 šolja griza
- 1,5 šolja mlevenih oraha
- 1 šolja mleka
- 1/2 šolje ulja
- 3 jabuke
- 3 kašike brašna
- 1 kesica praška za pecivo
Za dekoraciju:
- Džem ili pekmez
- Mleveni orasi
Priprema:
Umutite jaja, pa dodajte šećer i griz i nastavite da mutite posle svakog dodavanja. Zatim dodajte orahe, mleko i ulje. Sve vreme mutite. Na kraju dodajte rendane jabuke. Kada to sjedinite dodajte brašno i prašak za pecivo i nastavite da mutite. Tepsiju nauljite i pospite brašnom. Sipajte smesu i pecite na 180°C nekih 20 minuta. Pečen kolač premažite džemom i pospite orasima.
Aromatični čaj od brusnice
Potrebni sastojci za 1l čaja:
- 100 g brusnica
- 1 kašičica kokosovog šećera
- sok od 1 limuna
- sok od 1 pomorandže
- 1 kašičica karanfilića
- 1 mali štapić cimeta
Priprema:
U veliki šerpu sipajte 1 litar vode i u nju dodajte brusnice. Sačekajte da voda provri i kuvajte na umerenoj vatri 30 minuta. Na kraju dodajte sve preostale sastojke. Poklopite i ostavite da odstoji jedan sat, a zatim poslužite u šoljama.