Search
Close this search box.

Ove nedelje pripremamo

Recept

Čorbica od tikvice i batata

Potrebni sastojci:

  • 1 manja glavica crnog luka
  • 1 srednja šargarepa
  • 1/2 batat krompira
  • 1 manja tikvica
  • 1 kolut paškanata
  • 3 kašike pirinča
  • 3 čena belog luka
  • 2 kašike seckanog peršuna
  • po potrebi voda i ulje
  • prstohvat soli
  • prstohvat bibera
  • prstohvat suvog biljnog začina
  • prstohvat kurkume
  • prstohvat sušenog celera

Priprema:

Iseckati batat, tikvicu, šargarepu i paškanat na kocke. Crni luk iseckati sitno i propržiti na malo zagrejanog ulja. Kad luk dobije staklastu boju dodati seckano porvće. Kratko propržiti sve zajedno. Dodati opran pirinač. Staviti začine, promešati još samo malo, upržiti uz stalno mešanje. Naliti vodu. Kad provri čorbicu kuvati oko 20 minuta uz povremeno mešanje. Kad je povrće kuvano dodati sitno seckani prešun i beli luk. Isključiti ringlu i ostaviti poklopljenu čorbicu.

Piletina u saftu od pečenih paprika i slatke pavlake

Potrebni sastojci:

  • 600 gr. pilećeg belog mesa
  • 3 veće sveže crvene paprike babure
  • 1 glavica luka
  • 2 dcl. slatke pavlake
  • 2 dcl. vode
  • 3 kašike ulja
  • so, biber

Priprema:

Papriku malo propeći na grilu ili u tiganju, tek toliko da omekša, ne treba je prepeći. Izmiksati je u blenderu ne guleći je. Na ulju izdinstati luk pa dodati meso sečeno na kockice. Propržiti ga na jačoj vatri oko 5 minuta, dodati papriku, toplu vodu i začine pa dinstati na umerenoj temperaturi još oko 20 min. Pred kraj kuvanja sipati i slatku pavlaku pa dinstati još 5 min.

London štanglice sa orasima

Potrebni sastojci:

  • 200 g brašna
  • 4 jaja
  • 120 g omekšalog putera
  • 70 g šećera
  • 150 g mlevenih oraha
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 rendana kora od limuna
  • džem od kajsija (može i neki drugi)
  • 150 g šećera u prahu

Priprema:

Umutite žumanca sa šećerom. U to dodajte omekšali puter i brašno koje ste pomešali sa praškom za pecivo. Na kraju umešati i koricu limuna. Dobijeno testo rukama utapkajte u pleh koji ste prethodno podmazali ili stavili pek papir. Preko testa namažite džem, ali ne predebelo. U međuvremenu umutite belanca sa šećerom u prahu pa u to umešajte mlevene orahe. Sve premažite preko džema i stavite u rernu koja je prethodno ugrejana na 200C . Peče se 25 do 30 minuta. Ispečen kolač odmah isecite na štangle i pospite šećerom u prahu.

Tagovi:
Pročitajte još: