Italijanska čorba od belog luka
Potrebni sastojci:
- 1 crni luk
- 2 šargarepe
- par štapića celera
- 1 paprika
- 2 l vode
- 2 crvena luka
- 1 praziluk
- 1 ceo beli luk (10 čenova)
- 1 kašičica kumina
- 700 g krompira
- 100 ml pavlake za kuvanje
- 3 kašike ulja
- 2 kašike brašna
- peršun
Za dekoraciju:
- hleb
- maslinovo ulje
- so, začinska paprika
Priprema:
Isecite luk, šargarepu, celer i papriku na krupnije komade, pa stavite u šerpu i prelijte vodom. Posolite i kuvajte dok ne provri, a zatim još 15 minuta. Procedite da dobijete bujon od povrća. Isecite ljubičasti luk, praziluk i beli luk. Prorpžite, posolite i začinite kuminom. Sipajte u šerpu, dodajte i krompir, pa prelijte bujonom od povrća. Kuvajte dok krompir ne omekša. Dodajte pavlaku za kuvanje i kuvajte još 5-7 minuta. Štapnim mikserom sve sjedinite. Na ulju propržite brašno, pa sipajte u čorbu. Mešajte da ne ostanu grudvice. Na kraju dodajte iseckani peršun. Hleb isecite na kockice, pa propržite na maslinovom ulju. Posolite i začinite crvenom paprikom. Sipajte u tanjir i preko stavite krutone koje ste napravili.
Ćufte u sosu od limuna
Potrebni sastojci:
- 500 g mlevene junetine
- 125 g pirinča
- 1 jaje
- 1 glavica fino iseckanog crnog luka
- 2 čena belog luka
- velika veza peršuna (podeljena na dva dela)
- so, biber
Sastojci za sos:
- 2 jajeta
- 1 limun
- 125 g maslaca
Priprema:
Pomešajte sastojke za ćufte sa polovinom sitno iseckanog peršuna. Od dobijene smese formirajte loptice prečnika 2,5 cm. Stavite malo vode u šerpu i maslac pa kada se otopi spuštajte loptice pažljivo. Ako je potrebno dodajte još vode, da ćufte ogreznu. Kuvajte ih 20 minuta, a zatim ih izvadite iz šerpe. U posebnoj činiji mikserom umutite jaja i postepeno, dodajite limunov sok. Naspite ga u tečnost u kojoj su se kuvale ćufte. Mešajte dok se sos ne zgusne, pa dodajte preostao peršunov list. Vratite ćufte u sos i protresite šerpu.
Hrskavi štapići sa maslinama
Potrebni sastojci:
- 600 g brašna
- 350 ml tople vode
- 10 g suvog kvasca
- 100 g maslina
- 50 g parmezana
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičisa soli
- 1 kašičica šećera
- susam, semenke lana
- 1 jaje
Priprema:
U činiju sipajte kvasac pa mu dodajte mlaku vodu, so, šećer i ulje. Pomešajte sastojke, lagano im dodajte brašno, pa potom umesite dok ne dobijete glatko testo. Testo pokrijte i ostavite najviše sat vremena, ali vodite računa da se ne udvostruči. Nakon toga još malo ga premesite, pa oglagijom razvucite u pravougaonik. Na donju polovinu testo pospite seckanim maslinama i parmezanom. Preklopite gornjom polovinom. Isecite ga na trake oko 1 cm širine. Uvrćite ih oko ose držeći za krajeve i ređajte na pleh, prethodno obložen pek papirom. Umutite jaje i premažite štapiće, pa ih pospite susamom i semenom lana. Pecite na 200 C 15 do 20 minuta dok lepo ne porumene.
Baunti torta bez pečenja
Potrebni sastojci:
- 500 g kakao keksa
Za fil:
- 500 g krem sira
- 300 ml slatke pavlake
- 150 g šećera
- 50 g kokosa
Za glazuru:
- 200 g čokolade
- 100 ml mleka
Priprema:
Poređajte keks u kalup, pa umutite krem sir sa šećerom, dodajte slatku pavlaku i nastavite da mutite. Sipajte kokos i promešajte. Zatim pola fila sipajte preko keksa, pa još jedan red keksa, pa preostali fil. Stavite u frižider na pola sata. Pomešajte mleko i čokoladu i istopite. Prelijte preko fila. Vratite u frižider na još pola sata.