Search
Close this search box.

Ove nedelje pripremamo

Recept

Gaspačo čorba

Potrebni sastojci:

  • 2 veća mekša paradajza
  • 1 veći krastavac
  • 1 crveni (ljubičasti) luk
  • 1 paprika babura (crvena, žuta ili zelena)
  • 700ml paradajz soka
  • 60ml maslinovog ulja
  • 60ml vinskog sirćeta
  • so, biber
  • 1 čen belog luka
  • seckani vlašac za ukrašavanje

Priprema:

Paradajz krstatsto zarezati na dnu ploda, pa potopiti na minut-dva u vrelu vodu, potom u hladnu. Oguliti ga. Izblendirati 1 paradajz, 1/2 oguljenog krastavca, 1/2 očišćenog crvenog luka, 1/2 paprike i 1 šolju paradajz soka, sve dok se  ne dobije glatka smesa. Prebaciti u činiju, dodati ostatak paradajz soka, maslinovo ulje, vinsko sirće, beli luk protisnut kroz presu, posoliti i pobiberiti, pa staviti da se hladi, minimum 2 sata. Iseckati ostatak povrća na sitne kockice i staviti da se hladi, odvojeno od čorbe. Pre serviranja, izmešati čorbu i seckano povrće, posuti seckanim vlašcem i poslužiti hladno. Može se eventualno dodati neki ljuti sos, po želji. 

Kupus sa mlevenim mesom 

Potrebni sastojci:

  • 1 glavica kupusa
  • 300 gr paradajza
  • 1 glavica luka
  • 500 gr mlevene junetine
  • so i biber
  • ulje
  • začini po želji

Priprema:

Očistite kupus i sitno ga iseckajte. Iseckajte i paradajz – možete upotrebiti konzervisani ili zamrzuti – a, po želji, možete prethodno oljuštiti kožicu. Očistite i iseckajte i crni luk i stavite u dublju šerpu svo povrće zajedno. Dolijte malo vode i zagrejte da provri, a onda polako mrvite mlevenu junetinu prstima i tako je spuštajte u kupus koji se kuva. Poklopite i dinstajte sve zajedno, oko sat vremena. Povremeno promešajte. Na kraju dodajte začine po želji, a naročito je ukusna italijanska mešavina.

Napomena: ovo jelo je vrlo lepo i od kiselog kupusa, samo onda nije potrebno dodavati paradajz.

Kiflice sa susamom

Potrebni sastojci:

  • 1/2l mlakog mleka
  • 3 kašičice šećera
  • 1 kvasac
  • 1kg brašna
  • 1 kašika soli
  • 150ml ulja
  • 2 žumanceta
  • 2 belanceta
  • 250-300g susama
  • 250g zaleđenog putera

Priprema:

U mlako mleko dodati izdrobljen kvasac, šećer i 3 kašike brašna. Dobro izmešati i ostaviti da se kvasac aktivira. Aktivirani kvasac umešati u ostatak brašna izmešanog sa solju, potom dodati žumanca i ulje i umesiti glatko testo. Formirano testo ostaviti u poklopljenoj činiji da nadolazi 20-30 minuta. Nadošlo testo podeliti na 60 kuglica (otkidajući komade testa) Svaku kuglicu razvaljati jako tanko (oklagijom ili može mašinicom za razvijanje testa) i potom je urolati u kiflicu. Kiflice premazati umućenim belancetom sa svih strana i uvaljati je u susam. Poslagati na pleh postavljen papirom za pečenje. Preko kiflica narendati zaleđeni puter. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta.

Cimet rolnice

Potrebni sastojci:

  • 130ml toplog mleka
  • 21g svežeg kvasca (može i kesica suvog ali lepše je sa svežim)
  • 15g šećera
  • 500g brašna, tip 500
  • pola kašičice soli
  • 1 puna kašičica praška za pecivo
  • 170g jogurta
  • 1 jaje

Za nadev:

  • 100g istopljenog putera
  • 120g smeđeg šećera (može i običan)
  • 2 kašičice cimeta

*Sve sastojke za nadev samo pomešati.

Za preliv:

  • 120g krem sira
  • 120g prah šećera
  • 50g omekšalog putera
  • 1 kašičica arome vanile

*Sve sastojke za preliv takođe samo pomešati.

Priprema:

U toplo mleko izdrobiti kvasac, dodati šećer i ostaviti da odstoji par minuta. U drugu činiju staviti sve ostale sastojke, dodati mleko i kvasac i umesiti. Testo treba da bude glatko. Nakon toga prekrijete činiju i ostavite testo da odmori 1h na sobnoj temperaturi. Kad se odmorilo, testo razvučete na brašnjavoj podlozi u pravougaonik dimenzija otprilike 45x35cm. Tu namažete nadev preko celog testa, skroz do ivica. Nakon toga urolate testo po dužoj strani i sečete ga na 12 jednakih delova. Isečene rolnice stavite u pleh obložen pek papirom i ostavite ih da odmore još 20 minuta. Zatim ih pečete na 190 stepeni oko 25 minuta. Ako imate opciju u rerni da pečete sa gornjim i donjim grejačem, onda to uradite. Nakon pečenja umutite preliv i bogato rasporedite preko rolnica. Najlepše su dok su mlake.

Tagovi:
Pročitajte još: