Gaspačo čorba
Potrebni sastojci:
- 2 veća mekša paradajza
- 1 veći krastavac
- 1 crveni (ljubičasti) luk
- 1 paprika babura (crvena, žuta ili zelena)
- 700ml paradajz soka
- 60ml maslinovog ulja
- 60ml vinskog sirćeta
- so, biber
- 1 čen belog luka
- seckani vlašac za ukrašavanje
Priprema:
Paradajz krstatsto zarezati na dnu ploda, pa potopiti na minut-dva u vrelu vodu, potom u hladnu. Oguliti ga. Izblendirati 1 paradajz, 1/2 oguljenog krastavca, 1/2 očišćenog crvenog luka, 1/2 paprike i 1 šolju paradajz soka, sve dok se ne dobije glatka smesa. Prebaciti u činiju, dodati ostatak paradajz soka, maslinovo ulje, vinsko sirće, beli luk protisnut kroz presu, posoliti i pobiberiti, pa staviti da se hladi, minimum 2 sata. Iseckati ostatak povrća na sitne kockice i staviti da se hladi, odvojeno od čorbe. Pre serviranja, izmešati čorbu i seckano povrće, posuti seckanim vlašcem i poslužiti hladno. Može se eventualno dodati neki ljuti sos, po želji.
Kupus sa mlevenim mesom
Potrebni sastojci:
- 1 glavica kupusa
- 300 gr paradajza
- 1 glavica luka
- 500 gr mlevene junetine
- so i biber
- ulje
- začini po želji
Priprema:
Očistite kupus i sitno ga iseckajte. Iseckajte i paradajz – možete upotrebiti konzervisani ili zamrzuti – a, po želji, možete prethodno oljuštiti kožicu. Očistite i iseckajte i crni luk i stavite u dublju šerpu svo povrće zajedno. Dolijte malo vode i zagrejte da provri, a onda polako mrvite mlevenu junetinu prstima i tako je spuštajte u kupus koji se kuva. Poklopite i dinstajte sve zajedno, oko sat vremena. Povremeno promešajte. Na kraju dodajte začine po želji, a naročito je ukusna italijanska mešavina.
Napomena: ovo jelo je vrlo lepo i od kiselog kupusa, samo onda nije potrebno dodavati paradajz.
Kiflice sa susamom
Potrebni sastojci:
- 1/2l mlakog mleka
- 3 kašičice šećera
- 1 kvasac
- 1kg brašna
- 1 kašika soli
- 150ml ulja
- 2 žumanceta
- 2 belanceta
- 250-300g susama
- 250g zaleđenog putera
Priprema:
U mlako mleko dodati izdrobljen kvasac, šećer i 3 kašike brašna. Dobro izmešati i ostaviti da se kvasac aktivira. Aktivirani kvasac umešati u ostatak brašna izmešanog sa solju, potom dodati žumanca i ulje i umesiti glatko testo. Formirano testo ostaviti u poklopljenoj činiji da nadolazi 20-30 minuta. Nadošlo testo podeliti na 60 kuglica (otkidajući komade testa) Svaku kuglicu razvaljati jako tanko (oklagijom ili može mašinicom za razvijanje testa) i potom je urolati u kiflicu. Kiflice premazati umućenim belancetom sa svih strana i uvaljati je u susam. Poslagati na pleh postavljen papirom za pečenje. Preko kiflica narendati zaleđeni puter. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta.
Cimet rolnice
Potrebni sastojci:
- 130ml toplog mleka
- 21g svežeg kvasca (može i kesica suvog ali lepše je sa svežim)
- 15g šećera
- 500g brašna, tip 500
- pola kašičice soli
- 1 puna kašičica praška za pecivo
- 170g jogurta
- 1 jaje
Za nadev:
- 100g istopljenog putera
- 120g smeđeg šećera (može i običan)
- 2 kašičice cimeta
*Sve sastojke za nadev samo pomešati.
Za preliv:
- 120g krem sira
- 120g prah šećera
- 50g omekšalog putera
- 1 kašičica arome vanile
*Sve sastojke za preliv takođe samo pomešati.
Priprema:
U toplo mleko izdrobiti kvasac, dodati šećer i ostaviti da odstoji par minuta. U drugu činiju staviti sve ostale sastojke, dodati mleko i kvasac i umesiti. Testo treba da bude glatko. Nakon toga prekrijete činiju i ostavite testo da odmori 1h na sobnoj temperaturi. Kad se odmorilo, testo razvučete na brašnjavoj podlozi u pravougaonik dimenzija otprilike 45x35cm. Tu namažete nadev preko celog testa, skroz do ivica. Nakon toga urolate testo po dužoj strani i sečete ga na 12 jednakih delova. Isečene rolnice stavite u pleh obložen pek papirom i ostavite ih da odmore još 20 minuta. Zatim ih pečete na 190 stepeni oko 25 minuta. Ako imate opciju u rerni da pečete sa gornjim i donjim grejačem, onda to uradite. Nakon pečenja umutite preliv i bogato rasporedite preko rolnica. Najlepše su dok su mlake.