Supa sa ćurećim mesom
Potrebni sastojci:
- 300 g ćurećeg belog mesa
- po potrebi voda
- 2 čena belog luka
- 1/2 pakovanja zeleni za supu
- po ukusu so
- suvi biljni začin
- beli biber
- mlevena paprika
- 2 koluta gotivih rezanaca za supu
Priprema
Čureće meso iseći na komade veličine zalogaja. Naliti vodom, malo posoliti i kuvati na umerenoj temperaturi oko 30 minuta. Skidati penu. Naseckati zelen za supu i dodati mesu. Po ukusu dodati i začine i nastaviti sa kuvanjem dok povrće omekša.Zatim dodati rezanca i kuvati dok ne omekšaju.
Ćuretina u sosu sa njokama
Potrebni sastojci:
- 500 g ćurećeg filea
- 500 g njoka
- 500 ml neutralne pavlake
- 200 g gaude
- 2 glavice crnog luka
- par komada sušenog paradajza
Luk iseckati sitno i staviti da se dinsta pa mu dodati sušeni paradajz i dinstati dok ne omekša, pa dodati ćuretinu i dinstati zajedno uz povremeno dodavanje vode dok ćuretina ne omekša. Dodati njoke i preliti neutralnom pavlakom i krčkati još 10-15 minuta na laganoj vatri. Narendati gaudu i služiti.
Čokoladna svilena pita
Potrebni sastojci:
- 200 g mlevenog keska
- 85 g maslaca
Za fil:
- 200 g šećera
- 170 g omekšanog maslaca
- 85 g tamne čokolade
- 3 jajeta
- 2 kašike likera ili ruma
- šlag za ukrašavanje
Priprema:
Zagrejte rernu na 170 stepeni. Keks pomešajte s maslacem, pa mešajte dok ne dobijete vlažnu smesu. Utisnite prstima smesu u pleh. Stavite da se peče 10 do 12 minuta, odnosno dok se podloga ne stisne. Izvadite iz rerne i pustite da se ohladi do kraja. Za fil, mikserom umutite omekšani maslac i šećer u glatku kremu, pa u smesu dodajte otopljenu čokoladu i liker. Postepeno dodajte jaja, jedno po jedno, i mutite sve dok ne dobijete glatku jednoličnu kremu. Premažite je preko ohlađene podloge i stavite u frižider na tri do četiri sata. Pre služenja umutite šlag i premažite preko pite.