Search
Close this search box.

Ove nedelje pripremamo

Recept

Zimska krem čorba

Potrebni sastojci:

  • malo ulja
  • 2 srednja krompira
  • štap praziluka
  • so, biber, suvi začini
  • 1 l vode
  • 150 g pečuraka po želji
  • 80 g slanine

Priprema:

U šerpu stavite malo ulja, zagrejte na umerenoj temperaturi, pa na ulju dinstajte srednje sitno seckan praziluk i krompir, koji se prethodno oprali, oljuštili i nasekli na sitnije kocke. Nakon 20-ak minuta dinstanja na umerenoj temperaturi, sklonite sa vatre, uzmite štapni mikser i dobro izmiksajte kao kad pravite potaž. Potom dodajte litar vode i vratite na ringlu. U tiganju na vrlo malo ulja prodinstajte sitno seckane pečurke po želji – šampinjone ili bukovače, pa im pred kraj dodajte i sitno seckanu slaninicu. Još malo prodinstajte, pa sve to dodajte šerpi sa vodom i pasiranim krompirom. Sačekajte da sve zajedno blago proključa, pa sklonite sa vatre. Možete je služiti sa pavlakom.

Kremasti mlinci sa pečenicom i povrćem

Potrebni sastojci:

  • oko 250 – 300 gr mlinaca
  • 300 gr pečenice
  • 3-4 šargarepe srednje veličine
  • 2 zelene paprike srednje veličine
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 kašike ulja
  • oko 400 gr kisele pavlake ili 2 čaše
  • 1,5 l vode
  • 2 kockice za supu
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašičica peršunovog lista
  • oko 1/2 kašičice sveže mlevenog bibera
  • 100 gr sira (trapist, mozzarela, edamer, kačkavalj…)
  • malo ulja za podmazivanje posude

Priprema:

Svo povrće iseckajte na kockice. Što sitnije možete. Ali, nemojte sa čoperom ili slično, jer ćete izgubiti deo od onog punog ukusa koje ovo jelo treba da ima. Povrće u ovom jelu ne treba da bude prekuvano, nego pomalo hrskavo, da se oseti, a ne stopi sa mlincima. Stavite vodu da prokuva i u nju dodajte kockice za supu. Iseckajte pečenicu na sitne kocke (kupite je narezanu na tanko, pa je vi samo dodatno usitnite). Na ulju, blago propržite svo povrće zajedno. Ne dugo, nekih 5 minuta. Sklonite sa ringle. Izlomite mlince na krupnije komade. Prelijte ih provrlom supicom. Ostavite tako 2-3 minuta. Ne treba duže. Proprženo povrće izmešajte sa kiselom pavlakom, dodajte so, biber i peršunov list. Dodajte i nasečenu pečenicu. Ocedite mlince od supe. Dodajte mešavinu pavlake, povrća i pečenice u mlince. Sve zajedno lagano pomešajte.Podmažite pekač uljem. Rasporedite u pekač pola pripremljene mase. Narendajte polovinu količine sira. Rasporedite i drugu polovinu pripremljene mase. Odozgo narendajte ostatak sira. Stavite sve da se zapeče na 200°C nekih 15-tak minuta. Sir ne treba baš da porumeni, da ne bi postao korica. Treba da ostane mek, kako bi se stopio sa mlincima u svakom zalogaju.

Šam rolnice 

Potrebni sastojci:

  • 500 g lisnatog testa
  • 5 belanaca
  • 350g šećera
  • 1dl vode

Priprema: 

Lisnato testo odmrznuti, razvući ga pa iseći na trake. Uzimati po jednu traku lisnatog testa pa namotavati na kalupe za šam-rolne. Ređati na pleh i peći oko 15-20min. na 180 stepeni.

Za šam:

Staviti na vatru 200g šećera i 1dl vode pa špinovati gušće nego za slatko. Dok se šećer špinuje, umutiti čvrsto belanca pa dodavati 150g šećera, kašiku po kašiku. Kada se sav šećer rastopio, početi sa dodavanjem špinovanog šećera. Dodavati kap po kap šećera uz neprestano mućenje mikserom. Kada dodate sav špinovani šećer, činiju u kojoj ste mutili belanca spustite u veću posudu sa hladnom vodom i nastavite mućenje sve dok se belanca potpuno ne ohlade. Poslastičarski špric napuniti šamom pa puniti rolne.Odozgo posuti prah šećerom.

Tagovi:
Pročitajte još: