Italijanska čorba od belog luka
Potrebni sastojci:
- 1 crni luk
- 2 šargarepe
- par štapića celera
- 1 paprika
- 2 l vode
- 2 crvena luka
- 1 praziluk
- 1 ceo beli luk (10 čenova)
- 1 kašičica kumina
- 700 g krompira
- 100 ml pavlake za kuvanje
- 3 kašike ulja
- 2 kašike brašna
- peršun
Za dekoraciju:
- hleb
- maslinovo ulje
- so, začinska paprika
Priprema:
Isecite luk, šargarepu, celer, papriku na krupnije komade, stavite u šerpu i prelijte vodom. Posolite i kuvajte dok ne provri, a zatim još 15 minuta. Procedite da dobijete bujon od povrća. Isecite ljubičasti luk, praziluk i beli luk. Propržite, posolite i začinite kuminom. Sipajte u šerpu, dodajte i krompir, pa prelijte bujonom od povrća. Kuvajte dok krompir ne omekša. Dodajte pavlaku za kuvanje i kuvajte još 5-7 minuta. Štapnim mikserom sve sjedinite. Na ulju propržite brašno, pa sipajte u čorbu. Mešajte da ne ostanu grudvice. Na kraju dodajte iseckani peršun. Hleb isecite na kockice, pa propržite na maslinovom ulju. Posolite i začinite crvenom paprikom. Sipajte u tanjir i preko stavite krutone koje ste napravili.
Pečena pesto piletina
Potrebni sastojci:
- 600 g pilećeg filea
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- 1 teglica sosa Pesto Genovese (190 g)
- so i biber
- 100 g trapist sira
Priprema:
U odgovarajući sud sipajte maslinovo ulje i četkicom ga premažite. Preko ulja sipajte polovinu Pesto Genovese sosa. Piletinu isecite na paričiće i složite na sos. Začinite biberom i solju, pa premažite ostatkom sosa. Pekač pokrijte alu folijom, pa stavite da se peče u zagrejanu rernu na 200 C, 25-30 minuta. Nakon tog vremena, izvadite pekač i sklonite foliju. Vodite računa kada skidate foliju da vas ne opeče para. Preko piletine stavite izrendan sir i vratite u rernu na još 10 minuta ili zavisno od vaše rerne.
Fokača
Potrebni sastojci:
- 450 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašicica šećera
- 1/2 kašičice soli
- 250 ml mlake vode
- 3 kašike maslinovog ulja
- 100 ml maslinovog ulja
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica belog luka
- 1 kašičica suvog ruzmarina
- 1 kašičica krupne morske soli
- masline
Priprema:
Sjediniti brašno, suvi kvasac, šećer i so. Dodati mlaku vodu i maslinovo ulje. Promešati i brašnom zamesiti testo. Testo odmah razvući i staviti u podmazan pravougaoni pleh. Preko staviti streč foliju i ostaviti 1h na toplom mesu. Maslinovo ulje zagrejati da bude mlako, dodati sitno iseckani beli luk, beli luk u prahu i suvi ruzmarin.Sklonite streč foliju i prelijte testo a zatim vrhovima prstiju u testu napravite udubljena. Ponovo ostavite 10-15 minuta da testo nadođe a onda dodajte maslinke i pospite morskom solju. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 °C oko 20 minuta.
Italijanska šarlota od jabuka
Potrebni sastojci:
- 180 g pšeničnog brašna
- 5 jabuka
- 130 g smeđeg šećera
- 50 g putera
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 2 žumanceta
- 130 ml mleka
- prstohvat soli
Priprema:
Mutite žumanca sa šećerom dok se šećer ne rastopi i smesa ne posvetli. Otopite puter na pari i polovinu otopljenog putera dodajte u prethodno umućenu smesu. Takođe dodajte mleko i mešajte. Potom smesi dodajte prstohvat soli, prosejano brašno i prašak za pecivo. Sve dobro pomešajte. Smesu sipajte u kalup za pečenje, obložen papirom. Isecite oljuštene jabuke na kriške. Slažite ih na testo. Odozgo prekrijte preostalom polovinom otopljenog putera i posipite sa 3 kašike smeđeg šećera. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-35 minuta ili dok ne porumeni.