Meksička hrana
Meksička kuhinja je toliko raznovrsna da svakako spada u najzdravije kuhinje na svetu. Uz sve vrste mesa, ribu i plodove mora, nezaobilazno je raznovrsno povrće, kao obavezan prilog, a voće je najčešći dezert posle obroka. Kukuruz, pasulj, meksički pirinač, mnoštvo vrsta ljutih papričica, paradajz i obilje mirisnih začina su osnova meksičke kuhinje. Voće, mango, papaja, avokado, kokosov orah, ananas, koristi se sveže, a često se dodaje i kuvanom povrću i sosovima.
Čorba od paradajza i kukuruza
Potrebni sastojci:
- 1 kašičica maslinovog ulja
- 1 kašičica suvog koncentrata za pileću supu
- 1 crni luk, sitno sečen
- 3 paradajza srednje veličine
- 425 g paradajz pirea u konzervi
- 310 g pirea od kukuruza
- 125 g kukuruza u zrnu, proceđenog čili prah po ukusu
- pavlaka i tortilje za serviranje
- so
Priprema:
Zagrejte ulje u velikoj šerpi. Dodajte suvi koncentrat za pileću supu i luk. Kuvajte dok ne bude mekan. Oljuštite paradajz, izvadite semenke kašičicom i isecite. Dodajte u posudu sa paradajz pireom, pireom od kukuruza i zrnima kukuruza. Začinite čilijem i solju i mešajte dok se skroz ne zagreje. Služite sa pavlakom i tortiljom.
Meksička piletina
Potrebni sastojci:
- 1 kg pilećeg belog mesa
- 3 paprike (crvena, žuta i zelena)
- po ukusu čili sosa
- 2 paradajza
- 1/2 limuna-sok
Na srednjoj temperaturi pržiti piletinu isečenu na kocke. Kada krene da se prži, dodati iseckanu papriku i paradajz na kockice i čili sos po ukusu. Pred kraj dodati limunov sok, koji će doprineti savšenom ukusu ovog jela.
Meksički kukuruzni hleb sa slaninom
Potrebni sastojci:
- 150 g slanine
- 150 g pšeničnog brašna
- 150 g kukuruznog brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 2 jaja
- 1 kašika lista peršuna
- 50 ml ulja
- 130 ml jogurta
- 200 g kukuruza
- 75 g čedar sira
Slaninu iseći na kockice i propržiti. Kukuruz skuvati pa ocediti od vode. Sir izrendati. Obe vrste brašna pomešati sa praškom za pecivo, jogurtom, uljem, kukuruzom, slaninom, sirom, jajima, peršunom pa posoliti i sve lepo sjediniti. Sipati u kalup i peći na 200 stepeni dok ne porumeni.
Čurosi u umaku od čokolade
Potrebni sastojci:
Za umak od čokolade:
- pola štapića vanile
- 240 ml slatke pavlake
- 5 kašika smeđeg šećera
- 1 kašika kakaa u prahu
- 1 kašičica instant kafe
- prstohvat soli
- 100 g čokolade za kuvanje
Za čurose:
- pola štapića vanile
- 120 ml mleka
- 120 ml vode
- 90 g maslaca
- 120 g glatkog brašna
- 3 velika jaja
- prstohvat soli
- 200 g šećera
- 1 kašika cimeta
Priprema:
Za umak od čokolade ugrejte, vanilu i smeđi šećer. Kada se šećer rastopi dodajte kakao, kafu, so i čokoladu za kuvanje i dobro promešajte varjačom dok se čokolada ne rastopi pa kuvajte uz konstantno mešanje dok se smesa malo ne zgusne. Ostavite sa strane da se malo ohladi dok pripremate čurose.
Za čurose stavite vodu, mleko, vanilu, maslac i 1 kašiku šećera u lončić. Kuvajte dok se maslac ne rastopi te je jako važno da čekate mehuriće da počnu da se stvaraju na površini. U kipuću tečnost dodajte brašno brzo i sve odjednom.
Brzo mešajte varjačom tako da dobijete kuglu prilično čvrstog testa. Prebacite testo u čistu posudu i pustite da se malo ohladi. Varjačom ili mikserom umešajte jaje jedno po jedno u testo dok ne dobijete lepljivu smesu. Tom smesom napunite špric ili poslastičarsku kesu sa zvezdastim nastavkom.Zagrejte ulje u dubokoj posudi. Istisnite čurose u ulje i pržite dok ne dobiju tamnu boju. Pečene čurose uvaljajte u smesu šećera i cimeta. Poslužite toplo uz umak od čokolade.