Čorbica od boranije
Potrebni sastojci:
- 200 g boranije
- 1 crni luk
- 1 šargarepa
- 2 češnja belog luka
- 1 kašika brašna
- 1 kašičica mlevene paprike
- 1/2 kašičice šećera
- So, biber, peršunovo lišće
Priprema:
Na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk dok ne postane staklast. Dodati šargarepu iseckanu na kolutiće i sitno seckani beli luk, pa sve kratko prodinstati zajedno. Zatim dodati boraniju (svežu ili smrznutu) i začinsku mlevenu papriku. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Sipati oko 1,5 l vode i kuvati na laganoj temperaturi oko 30-tak minuta dok povrće ne omekša. Pre serviranja posuti seckanim svežim peršunovim lišćem i poslužiti toplo.
Ćureće meso i bundeva
Potrebni sastojci:
- 600 g belog ćurećeg mesa
- 600 g očišćene bundeve
- 1 grančica lovora
- 1 šargarepa
- 1 glavica crnog luka
- 1 režanj celera
- 100 g crnih maslina bez koštica
- 1 veza peršuna
- 2 čena belog luka
- 2 dl pileće supe
- 3 dl paradajz sosa
- maslinovo ulje, so i biber u zrnu.
Priprema:
Ćureće meso isecite na kocke, stavite u činiju, pa dodajte nekoliko lovorovih listova iskidanih na manje delove, nekoliko izmrvljenih zrna bibera, zgnječeni beli luk i kašiku ulja. Promešajte, poklopite i ostavite da odstoji u frižideru 60 minuta. U međuvremenu isecite bundevu na kockice. Crni luk, šargarepu i celer sitno iseckajte i izdinstajte u dubokom tiganju sa 4 kašike ulja. Dodajte ćuretinu, pržite dok meso ne porumeni, pa prelijte kutlačom supe. Kuvajte na umerenoj temperaturi oko 30 minuta. Dodajte bundevu, promešajte i dolijte paradajz sos, posolite i kuvajte još 30 minuta. Na kraju umešajte masline i seckani peršun. Poslužite toplo.
Dobro je znati!
Zašto su ćuretina i bundeva tako dobra kombinacija?
Ćuretina je jedno od kvalitetnijih i zdravijih vrsta mesa. Upravo ovo meso sadrži jako malo masnoće – 1 gram, na 30 grama mesa, a najveći deo čine polinezasićene masnoće. Ono je sastavljeno od sedamdeset odsto belog mesa i tek trideset odsto tamnijeg mesa. Pored toga, ćureće meso je jako bogat izvor proteina. Bogato je gvožđem, cinkom, kao i B vitaminom i niacinom, odnosno folnom kiselinom koja je važan gradivni element našeg organizma a u ćuretini ćemo pronaći čak 50 odsto preporučene dnevne doze. Pomaže u regulaciji holesterola kao i insulina, potpomaže proizvodnju serotonina i igra važnu ulogu u građenju imunog sistema. Uz sve kvalitete koje poseduje ćureće meso ono ima i nešto neutralniji ukus pa je sjajna za kombinaciju sa raznim prelivima, što je gurmanima jednako važno.
Bundeva je bogata lekovitim sastojcima, ukusna, a istovremeno niskokalorična. Među povrćem, bundeva je jedan od najkoncentriranijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 esencijalne masne kiseline koja je vrlo dobra za zdravlje srca. Osim što je svojom koncentracijom provitamina A odličan izvor vitamina A, takođe je dobar izvor vitamina C. Pored toga, bundeva sadrži čak 90 odsto vode, lako je svarljiva, a sadrži i vlakna. Odlična je za sve one koji imaju probleme sa probavom jer podstiče probavu i tako smiruje upale probavnog trakta. Bundeva se može konzumirati sirova, kuvana, pečena ili pržena.
Pekarske kifle
Potrebni sastojci:
- 1 kg mekog brasna,
- 1 paketić kvasca,
- 2 kašičice soli,
- 5 dl mleka,
- 200 g masti,
- 0,5 dl ulja,
- 1 jaje,
- 2 dl kiselog mleka,
- 3 kašike šećera
Za premazivanje:
- 1 jaje, susam
Priprema:
Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka, dodati po kašičicu šećera i brašna i ostaviti dok ne ispuni šolju. Od brašna, pripremljenog kvasca i svih navedenih sastojaka zamesiti srednje meko testo, po potrebi dodati još malo brašna. Ostaviti da odmara 30 minuta. Testo podeliti na 36 loptica, svaku razviti u obliku elipse i zaviti kiflicu. Dok se zavija, testo blago razvlačiti prstima prema spoljnim krajevima da bi se kiflica što više izdužila. Ređati kiflice u podmazan pleh, premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom. Neka se kiflice odmaraju još 10 do 15 minuta dok se rerna zagreje. Peći na 200 C dok lepo ne porumene.
Kolač sa jabukama i jogurtom
Potrebni sastojci:
- 200 g brašna
- 3 žumanca
- 80 g šećera u prahu
- 5 g praška za pecivo
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- prstohvat soli
- 70 g putera
Za fil:
- 500 g grčkog jogurta
- 30 g kukuruznog skroba
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 3 belanca
- prstohvat soli
- 130 g šećera
Još:
- 3 jabuke
- 40 g šećera
- 5 g kukuruznog skroba
- 1/2 limunovog soka
Priprema:
U žumanca dodajte so i šećer u prahu, pa umutite. Zatim sipajte istopljeni puter i vanilu, promešajte, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Umesite testo. Isecite 1/3 testa i umotajte u providnu foliju. Preostalo testo utisnite u okrugli kalup koji ste obložili pek paprom. Popnite testo i po ivicama i stavite u frižider. Jabuke isecite na kockice, nemojte da ih ljuštite. Dodajte šećer, skrob i limunov sok. Lepo promešajte, pa kuvajte na niskoj temperaturi nekih 10 minuta. Jogurt pomešajte sa skrobom i vanilom, a belanca umutite sa prstohvatom soli i šećerom u čvrst sneg. Zatim sneg dodajte u jogurt postepeno i nežno mešajte. U kalup sa korom sipajte prvo jabuke, pa smesu sa jogurtom. Preko izrendajte presotalo testo i pecite na 180°C nekih 40 minuta. Ostavite da se ohladi pola sata, pa pospite šećerom u prahu.
Prijatno!