Čorba od praziluka
Potrebni sastojci:
- 2 praziluka
- 1 glavica crnog luka
- 300-400 g krompira
- so, biber, lovorov list
- sok od pola limuna
- kašika brašna
Priprema:
Zagrejati malo vode, dodati sitno iseckani praziluk, crni luk i kuvati dok luk ne omekša. Dodati krompir iseckan na kocke, so, biber, lovorov list, sve preliti sa 1l vode, kuvati 45-50 minuta poklopljeno na umerenoj vatri. Skinuti sa vatre, dodati kašiku brašna i prokuvati još pet minuta. Na kraju sve začiniti limunovim sokom.
Posna proja
Potrebni sastojci:
- 3 čaše od jogurta projinog brašna
- 50 ml ulja
- 10 g kvasca
- 1/2 kesice praška za pecivo
- kisela voda
- so
- 4 kisela krastavca
- nekoliko kašika ajvara
- susam po želji
Priprema:
U činiju staviti brašno, dodati so, ulje, prašak za pecivo, rastopljen kvasac i zamesiti sa kiselom vodom. Okruglu tepsiju obložiti pek papirom. Na dno staviti trećinu smese, pa rasporediti naseckane kisele krastavce, zatim opet smesu od brašna, pa nekoliko kašika ajvara i na kraju završiti smesom od brašna. Odozgo možete staviti i malo susama. Peći na 200 stepeni C 40-45 minuta, ako je proja deblja. Ako je pleh veći, proja će se brže ispeći i biće tanja.
Skuša iz rerne
Potrebni sastojci:
- 4 skuše, svaka oko 250 gr
- 1 kašika soli
- biber i beli luk u granulama
- kukuruzna palenta
- maslinovo ulje
Priprema:
Ribu dobro usolite sa obe strane, kao kada solite šnicle. Uključite rernu na 200 stepeni. U pekač stavite papir za pečenje, pa ga premažite četkicom sa malo ulja. Pospite po ribi malo bibera i belog luka u granulama i svako parče uvaljajte u kukuruznu palentu. Poslažite u pleh i stavite da se peče. Posle 40 minuta okrenite, polako i pažljivo, najbolje nekom dugom hvataljkom. Nemojte ribu uzimati po sredini kako ne bi pukla, već podvucite hvataljku ispod dela do glave, pa do sredine skuše i onda okrenite. Možete da dodate odgore kada okrenete još malo palente.
Pecite još 20 – 30 minuta zavisno koliko pečeno volite.
Pre serviranja možete da napravite preliv od dva čena belog luka, peršunovog lista, malo maslinovog ulja i isto toliko vode.
Posni kuglof sa kakaom
Potrebni sastojci:
- 280 g brašna
- pola praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 220 g šećera
- 150 ml ulja
- 250 ml vode
- 2 kašike kakao praha
- malo šećera u prahu
Priprema:
U činiju sipati 200 ml vode i 150 ml ulja. Dodati 220 g šećera i vanilin šećer. Izmešati da se šećer istopi. Kada se šećer istopio, uz lagano mešanje dodavati brašno i prašak za pecivo. Smesu dobro umutiti, pa podeliti na dva dela. U jedan deo dodati kakao prah i dobro umešati. Kalup za kuglof podmazati uljem. Naizmenično sipati smese u kalup. Staviti u zagrejanu rernu na 180 stepeni da se peče od 20 do 25 minuta.Nakon što je kuglof ispečen, izvaditi ga na veći tanjir i posuti šećerom u prahu po želji.