Posna krompir čorba
Potrebni sastojci:
• 500 g krompira
• 200 ml kuvanog paradajza
• 1 glavica crnog luka
• 2 šargarepe
• pola kašičice aleve paprike
• malo ulja
• so, biber
Priprema:
Krompir isecite na kockice, a šargarepu na kolutove. Naseckan luk malo propržite na ulju u dok ne zastakli, pa zatim dodajte povrće. Promešajte, pa nalijte vode da dobro ogrezne. Dodajte začine po ukusu i na jačoj temperaturi kuvajte dok ne proključa, mešajući povremeno. Kad proključa, smanjite temperaturu, delimično poklopite i ostavite da se kuva na nižoj temperaturi još dvadesetak minuta. Pred kraj kuvanja dodajte šolju kuvanog paradajza i ostavite da vri još desetak minuta. Po želji pre služenja pospite seckanim peršunom.
Riblje ćufte u paradajz sosu
Potrebni sastojci:
• 1 kg bele ribe
• 1 glavica crnog luka
• 1 crvena paprika
• 2 čena belog luka
• 100 g prezli
• 40 g griza
• 2 kriške starog hleba
• 200 ml paradajz soka
• so, biber
Priprema:
U lonac sipajte vodu, dodajte kašiku soli, pa stavite ribu da se kuva 15 minuta. Nakon toga ribu izvadite iz vode, i sameljite ukoliko ste koristili filete, a ukoliko ste koristili celu ribu prvo je očistite od kostiju i kože. Papriku, crni i beli luk iseckajte na kockice. U zagrejan tiganj sipajte ulje, dodajte crni luk, papriku i malo vode, pa sve dinstajte 10 minuta, a onda dodajte ribu i promešajte sve zajedno. Zatim, u tiganj dodajte beli luk, so, biber i začine po ukusu. Hleb iseckajte što sitnije možete, pa dodajte u tiganj. Sipajte oko 50 ml vode, pa dodajte prezle i griz. Sve zajedno promešajte i pržite još pet minuta. Smesu ostavite da se ohladi, a onda od nje pravite ćufte. U zagrejan tiganj sipajte malo ulja, pa spuštajte ćufte i pržite ih dok ne dobiju zlatnu boju. Temperaturu smanjite na minimum, pa ćufte zalijte paradajz sokom i kuvajte pet minuta.
Posna pita sa prazilukom
Potrebni sastojci:
• 250 g kukuruznog brašna
• 250 g pšeničnog brašna
• 1 kesica praška za pecivo
• 2 struka praziluka
• 2 čaše kisele vode
• pola čaše ulja
• so, biber
Priprema:
Beli deo praziluka sitno iseckajte i propržite na malo ulja, a zeleni ostavite sa strane. Sastavite u dublju posudu kukuruzno i pšenično brašno, dodajte prašak za pecivo, ulje i kiselu vodu, so i biber, pa sve dobro promešajte. U ovo dodajte prženi praziluk pa izjednačite mešanjem smesu. U podmazanu okruglu tepsiju sipajte smesu i stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Pitu pecite 20 minuta. Za to vreme isecite zelene delove praziluka na krugove. Izvadite pitu iz rerne pa je pospite prazilukom i vratite da se peče još 10 minuta.
Medeno srce
Potrebni sastojci:
Za koru:
• 310 g brašna
• 310 g šećera
• 260 ml kisele vode
• 1 šolja džema od kajsije
• 2 kašičice sode bikarbone
• 2 kašičice cimeta
• 1 kašika kakaa
Za premaz:
• 8 kašika džema od kajsije
• 100 g posne čokolade
Za glazuru:
• 100 g posne čokolade
• 4 kašike ulja
Priprema:
Pomešajte brašno, šećer, cimet i kakao. Kiselu vodu zasebno sjedinite sa džemom. Zatim tu dodajte sodu bikarbonu, promešajte i sipajte u smesu sa brašnom. Kada dobro sjedinite smesu sipajte polovinu u kalup obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta. Gotovu koru premažite džemom. Preko toga izrendajte posnu čokoladu. Sipajte preostalu smesu za koru i pecite još 15 minuta. Gotov kolač prelijte glazurom od čokolade, a nju ćete dobiti kada zajedno istopite čokoladu i ulje.