Potrebni sastojci:
2 kašike kokosovog ulja
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 glavica brokolija
2 bela krompira
6 šolja vode
3 cm zelene ljute papričice
1 veza peršunovog lišća
2 kašike soka od limuna
Himalajska so (po ukusu)
Priprema:
U velikoj šerpi, na ulju propržite iseckan luk uz dodatak soli. Dok luk ne omekša, dodajte izgnječen beli luk, iseckanu papričicu i iseckan krompir, te mešajući dinstajte oko 2 minuta. Sipajte vodu i ostavite da se sastojci kuvaju 15-20 minuta. Dodajte brokoli iscepkan na cvetove i kuvajte još samo 3-5 minuta. Brokoli treba da bude jarko zelene boje. Sklonite šerpu sa šporeta, te blendirajte ručnim blenderom dok ne dobijete potaž. Na kraju pospite peršunovo lišće, limunov sok, te začine po ukusu.
Dobro je znati!
Zašto treba jesti brokoli.
Brokoli je veoma važna namirnica za sve one koji vode računa o svom zdravlju. Korisna je i onima koji se bore sa viškom kilograma jer je niskokalorična, a pri tom bogata vitaminima i mineralima. U svom sastavu sadrži kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijujm, natrijum, gvozdje, cink, hrom, vitamine C, A, E, K, B1, B2, B6, B9, mnoštvo flavonoida i enzima.
Piletina sa pečurkama i kačkavaljem
Potrebno je:
- 400 g pilećih grudi
- 400 g šampinjona
- 2 jajeta
- 1 pavlaka
- 150 g kačkvalja
Priprema:
Propržiti piletinu iseckanu na krupnije komade. U istom ulju izdinstati šampinjone. Sipati piletinu u pleh ili šerpu, odozgo posuti šampinjonima. U odgovarajuću posudu umutiti pavlaku i jaja, pa preliti preko piletine i šampinjona. Odozgo narendati kačkavalj i zapeći u rerni.
Jesenji krambl sa dunjama
Potrebni sastojci:
Za koru:
- 1 margarin
- 1 celo jaje
- 1 žumance
- 6 kašika šećera
- 450 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
Za preko testa:
- 1 belance
- 2 kašike šećera
Za fil:
- 4 dunje srednje veličine
- 5 kašika šećera
- 2 kašike griza
- 500 g mlevenih oraha
- malo cimeta
Priprema:
Umutite mikserom margarin i šećer. Dodajte u smesu celo jaje, potom dodajte žumance i mutite. Sipajte brašno i prašak za pecivo, pa nastavite da mutite dok ne dobijete testo. Malo više od pola smese iskoristite da prekrijete dno pleha. Ostatak smese ostaviti sa strane. Narendajte dunje. U činiju pomešajte sve ostale sastojke (šećer, griz, orahe, cimet). Izlijte fil preko testa kojim ste prekrili dno pleha. Od ostatka testa napravite kuglice, koje ne moraju biti pravilnog oblika, i razbacajte ih preko fila. Umutite belance i dve kašike šećera mikserom. Umućen sneg pospite preko testa i fila. Pecite na 200 stepeni, nekih 30 minuta, dok ne porumeni.
Dobro je znati!
Dunja u službi zdravlja.
Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim količinama, zatim vitamin B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, natrijum, hlor i sumpor. Takođe, sadrži proteine, dijetalna vlakna, ugljene hidrate (15, 3 g), i malo masti (0,1 g). Prilikom kupovine, odaberite plod dunje koji nije suviše mekan.