Čorba od sočiva
Potrebno vam je:
• crveno sočivo
• 1 crvena sveža paprika
• 4-5 komada čeri paradajza
• 1 crni luk
• 2-3 čena belog luka
• komad celera
• 2 šargarepe
• 1 krompir
Započnite pripremu tako što ćete svo povrće oprati i iseći. Rastopite malo putera u dubljoj šerpi, dodajte jedno po jedno povrće da se dinsta – crni luk, par čena belog luka, celer pa šargarepa, zatim svežu crvenu papriku i par čeri paradajza. Čeri paradajz možete zameniti sa roma paradajzom. Kada se povrće prodinstalo dodajte oko 150g sočiva. Sočivo je potrebno isprati mlazom hladne vode pre kuvanja. Na kraju dodajte i krompir. Dodajte vode, da prekrijete svo povrće. Poklopite šerpu i uz povremeno mešanje kuvajte 30min. Pred kraj kuvanja začinite čorbu so, suvi začini i suva crvena paprika. Možete i napraviti zapršku od suve crvene paprike na malo maslinovog ulja ili putera, tako ćete pojačati njen miris i ukus. Na kraju uzmite štapni mikser ili prebacite čorbu u blender i napravite krem od povrća. Pre serviranja dodajte par kapi sveže cedjenog limuna i malo svežeg peršuna.
Turski pita-hleb
Potrebni sastojci:
• 600 g brašna
• 400 ml vode
• 1 šolja ulja
• kašičica soli
• kašičica sode bikarbone
• kašičica sirćeta
• ulje za prženje
Priprema:
Prosejati brašno i napraviti udubljenje na sredini, pa tu sipati sodu pomešanu sa sirćetom, solju i vodom. Zamesiti srednje tvrdo testo i podeliti na 4 jednake loptice i ostaviti da odstoji 30 minuta. Preko brašnom posute radne površine razvući svaku koru tanko, kao za domaću pitu. Svaku koru posuti sa 1/4 šolje ulja i premazati svuda. Uviti svaku koru u rolat, koji zatim uvijamo u oblik puža i ostaviti da odstoji 15 minuta. Ponovo razviti uvijenu koru na debljinu od 1 cm. Tako opremljene bezdirme pržiti na ugrejanom ulju u teflonskom tiganju sa obe strane, dok ne dobiju lepu zlatnu boju.
Sogan dolma
Potrebni sastojci:
• 6 većih glavica crnog luka
• 400 g mlevene junetine
• 150 g pirinča
• ulje
• so
• biber
• malo bosiljka
• Za zapršku:
• 2 kašike brašna
• 2 dl soka od paradajza
• kašičica mlevene paprike
• malo pavlake
• so
• biber
Priprema:
Očišćene glavice luka kuvajte 15 minuta, ocedite i pažljivo vadite prstenove luka iz sredine, jedan po jedan, tako da ostanu celi, a da unutrašnjost luka ostane prazna, kako bi mogla da se napuni. Izvađene prstenove iseckajte i ispržite na ulju, dodajte junetinu, so i biber po ukusu, malo bosiljka, a kada dobije lepu boju, dodajte pirinač. Prelijte vodom i još malo kuvajte, da se pirinač omekša. Smesa treba da bude gusta, pa ne preterujte sa vodom. Kuvane glavice luka poređajte u tepsiju, pa punite smesom. U maloj posudi napravite zapršku – propržite brašno na malo ulja, začinite mlevenom paprikom, solju i biberom po ukusu, pa na kraju dodajte i paradajz. Ako želite ređi sos, slobodno dodajte vode. Kad zaprška proključa, dodajte pavlaku, promešajte, sklonite sa vatre i prelijte preko punjenih glavica luka. Pecite u rerni oko 30 minuta na 200 stepeni.
Ulutma sa orasima
Sastojci:
• 6 jaja
• 100 grama šećera
• 200 grama griza
• 200 grama oraha
• 100 grama suvog grožđa
• limunova korica
Sirup:
• 600 grama šećera
• 3 decilitara vode
• 1 limun
Priprema:
Žumanca i šećer penasto umutiti, dodati mlevene orahe, struganu limunovu koricu, griz i suvo grožđe. Od belanaca umutiti čvrst sneg, pa lagano umešati u smesu sa žumancima. U podmazan i pobrašnjen pleh sipati masu, poravnati je i peći pola sata na 180 stepeni.
Za sirup preliti šećer vodom, kuvati desetak minuta, pred kraj dodati limun isečen na kolutove.
Pečen kolač iseči na trouglove pa topao preliti sirupom i ostaviti na hladnom da upije. Po želji prilikom služenja odozgo možete ukrasiti pufnom šlaga