Vitaminska supa od povrća
Potrebni sastojci:
- – 1 šargarepa
- – 2 glavice crnog luka
- – 4 čena belog luka
- – ½ vezeperšun celer – nekoliko listova
- – 3 paradajza (rendanog)
- – 4 krompira
- – 100 gr tikvice
- – 200 gr boranije
- – 2 paprike (pečene i oljuštene)
- – ½ šolje graška
- – 1 veza mirođije
- – 8 šolja bujona od povrća
- – 3 kašike ulja
- – soli po ukusu
- – mirođija
Način pripreme:
U ulju prodinstajte na 5 minuta iseckan luk, šargarepu, beli luk, peršun i celer. Upržite lagano i dodajte rendani paradajz. Ostavite još 5 minuta da se uprži. U povrće dodajte bujon i so po ukusu. Kada smesa provri, dodajte na kockice naseckani krompir i tikvice, boraniju, naseckanu papriku i grašak. Ostavite supu da se kuva, dok povrće ne omekša. Pre posluženja, dodajte sitno seckanu mirođiju.
Domaća lazanja sa povrćem
Potrebni sastojci
Za testo:
– 300 g brašna
– 4 jajeta
– malo ulja
Za crveni sos:
– 500 ml sosa od paradajza
– 450 g mešavine povrća
– 1 kašika aleve paprike
– malo origana
– malo peršuna
Za bešamel sos:
– 2 kašike brašna
– 3 kašike ulja
– 400 ml mleka
Još:
– 300 g spanaća
– 100 g majoneza
Priprema:
Umesiti testo od jaja, brašna i ulja. Podeliti ga na par delova i razvući najviše što možemo. Staviti na sto krpu i poslagati testo da se prosuši.
U veliku duboku šerpu staviti vodu sa solju da provri. Kada provri, ubacit jedan po jedan komad testa i kuvati minut – dva, dok se ne odvoji od dna. Poslagati ih na drugu krpu i ostaviti da stoje dok kuvamo filove.
U šerpu sipati povrće. Naliti sok i začiniti. Kuvati dok povrće ne omekša skroz.
Na ringli u šerpici propržiti brašno i ulje. Kada brašno ne bude imalo grudvica i dobije neku krem boju, naliti mleko i kuvati dok se ne dobije željena gustina.
Skuvati iseckani spanać u šerpici. Naliti majonez i pomešati.
Podmazati pleh. Popuniti dno lazanjama, pa sipati crveni sos. Preko staviti bešamela malo. Opet staviti lazanje, pa spanać fil ceo. Nastaviti sa korama i crvenim filom. Na zadnju koru sipati bešamel.
Staviti u zagrejanu rernu na 200°C da se dobro zapeče.
Čia puding
Potrebni sastojci:
– 400 ml tečnog jogurta
– 4 kašičice čia semenki
– 1 kašičica meda
– 3 kašičice amaranta, prosa ili pirinča
Za preliv od šumskog voća biće vam potrebno:
– 150 g smrznutog šumskog voća, a može i drugo voće poput nara ili maline
– 1 kašičica meda
Priprema:
U posudu pomešajte sve sastojke i ostavite ih preko noći u frižideru.
Za preliv od šumskog voća: šumsko voće stavite u posudu i dodajte kašičicu meda pa lagano zagrevajte dok ne prokuva. Kuvajte dok ne dobijete preliv željene gustine, a potom ostavite da se smesa ohladi.
U čašu stavite 2-3 kašičice čia pudinga. Potom dodajte 1 kašičicu preliva i tako nastavite da dodajete dok ne napunite čašu