Search
Close this search box.

Ove nedelje pripremamo: vitaminsku supu od povrća, domaće lazanje sa povrćem i čia puding

Recept

Vitaminska supa od povrća

Potrebni sastojci:

  • – 1 šargarepa 
  • – 2 glavice crnog luka
  • – 4 čena belog luka 
  • – ½ vezeperšun celer – nekoliko listova
  • – 3 paradajza (rendanog)
  • – 4 krompira 
  • – 100 gr tikvice 
  • – 200 gr boranije
  • – 2 paprike (pečene i oljuštene)
  • – ½ šolje graška 
  • – 1 veza mirođije 
  • – 8 šolja bujona od povrća
  • – 3 kašike ulja 
  • – soli po ukusu 
  • – mirođija

Način pripreme:

U ulju prodinstajte na 5 minuta iseckan luk, šargarepu, beli luk, peršun i celer. Upržite lagano i dodajte rendani paradajz. Ostavite još 5 minuta da se uprži. U povrće dodajte bujon i so po ukusu. Kada smesa provri, dodajte na kockice naseckani krompir i tikvice, boraniju, naseckanu papriku i grašak. Ostavite supu da se kuva, dok povrće ne omekša. Pre posluženja, dodajte sitno seckanu mirođiju.

Domaća lazanja sa povrćem

Potrebni sastojci

Za testo:

– 300 g brašna

– 4 jajeta

– malo ulja

Za crveni sos:

– 500 ml sosa od paradajza

– 450 g mešavine povrća

– 1 kašika aleve paprike

– malo origana

– malo peršuna

Za bešamel sos:

– 2 kašike brašna

– 3 kašike ulja

– 400 ml mleka

Još:

– 300 g spanaća

– 100 g majoneza

Priprema:

Umesiti testo od jaja, brašna i ulja. Podeliti ga na par delova i razvući najviše što možemo. Staviti na sto krpu i poslagati testo da se prosuši. 

U veliku duboku šerpu staviti vodu sa solju da provri. Kada provri, ubacit jedan po jedan komad testa i kuvati minut – dva, dok se ne odvoji od dna. Poslagati ih na drugu krpu i ostaviti da stoje dok kuvamo filove.

U šerpu sipati povrće. Naliti sok i začiniti. Kuvati dok povrće ne omekša skroz.

Na ringli u šerpici propržiti brašno i ulje. Kada brašno ne bude imalo grudvica i dobije neku krem boju, naliti mleko i kuvati dok se ne dobije željena gustina.

Skuvati iseckani spanać u šerpici. Naliti majonez i pomešati.

Podmazati pleh. Popuniti dno lazanjama, pa sipati crveni sos. Preko staviti bešamela malo. Opet staviti lazanje, pa spanać fil ceo. Nastaviti sa korama i crvenim filom. Na zadnju koru sipati bešamel.

Staviti u zagrejanu rernu na 200°C da se dobro zapeče.

Čia puding

Potrebni sastojci:

– 400 ml tečnog jogurta 

– 4 kašičice čia semenki 

– 1 kašičica meda 

– 3 kašičice amaranta, prosa ili pirinča

Za preliv od šumskog voća biće vam potrebno:

– 150 g smrznutog šumskog voća, a može i drugo voće poput nara ili maline 

– 1 kašičica meda

Priprema:

U posudu pomešajte sve sastojke i ostavite ih preko noći u frižideru.

Za preliv od šumskog voća: šumsko voće stavite u posudu i dodajte kašičicu meda pa lagano zagrevajte dok ne prokuva. Kuvajte dok ne dobijete preliv željene gustine, a potom ostavite da se smesa ohladi.

U čašu stavite 2-3 kašičice čia pudinga. Potom dodajte 1 kašičicu preliva i tako nastavite da dodajete dok ne napunite čašu

Tagovi:
Pročitajte još: