Velika greška.
Mnoge domaćice bacaju ostatke namirnica koje čiste i seckaju za pripremu jela. Tako obično u kanti za smeće završe korice, listovi i semenke. Ali, u nekima od njih se nalazi bogatstvo hranljivih materija, minerala i vitamina.
Kora crvenog luka
Sadrži antioksidativnu materiju kvarcetin, koja snižava krvni pritisak i štiti kardiovaskularni sistem.
Kada pripremate varivo možete ubaciti koru crvenog luka u lonac, te kuvati sa drugim namirnicama, a izvaditi pre serviranja obroka.Listovi brokolija i stabljika blitve
Lisnato zeleno povrće je puno hranljivih materija. Listovi brokolija tako sadrže vitamin A i C, te kalcijum, dok je stabljika blitve bogata vitaminom K i karotenoidima koji deluju kao antioksidansi. Zato ih je dobro iskoristiti s ostatkom plodova.Semenke dinje
Kada čistimo dinju, semenke svi odmah bacamo. Ali, tu mnogo grešimo. Koštice ovog voća su pune proteina, prehrambenih vlakana, magnezijuma, kao i vitamina E.
Stoga, koštice dinje, baš kao i koštice bundeve slobodno očistite, te ih ispecite u rerni s malo maslinovog ulja.
dinjaFoto: ProfimediaLišće celera
Lišće celera
Celer sadrži dosta minerala i vitamina, te je prava bomba za organizam. Mnogi zaboravljaju i da gornji deo ploda skriva važne nutrijente, naročito magnezijum, koji pomaže u izgradnji mišića i kostiju.
Stoga, iskoristite ceo celer tako što ćete ga naseckati na komadiće i dodati sezonskim supama i varivima.Korica pomorandže
Bogata je vlaknima koji pozitivno deluju na probavni sistem, ali i vitaminom C, koji jača imunitet.
Najbolji učinak će imati kada je naseckate po mesu, dodate u desert ili osušite na suncu sa šećerom i tako napraviti prirodne bombone.
Preuzeto: Srbija Danas