Trenutno smo u najlepšem periodu godine, voća ima u izobilju i svaki dan uživamo u njemu, bilo u svežem obliku, bilo u tortama i kolačima.
Bobičasto voće, a pogotovo ono organsko, ima kratak rok trajanja – borovnice, maline, kupine i drugo bobičasto voće mogu početi da trule i unutar 24 sata otkad ste ih kupili.
Da biste sprečili truljenje, važno je dobro ih oprati odmah nakon što ih donesete kući. Izvadite ih iz pakovanja i stavite u rastvor od vode i sirćeta.
Istraživanja su pokazala da sirćetna kiselina pomaže u uništavanju buđi i bakterija s površine voća, što produžava njihov rok trajanja. Ne brinite se, nećete osetiti ukus sirćeta na voću nakon pranja.
Takođe, važno je da bobičasto voće dobro osušite pre stavljanja u frižider kako biste sprečili njihovo preuranjeno truljenje.
Evo šta je potrebno za pranje bobičastog voća:
– 1 l obične vode
– 200 ml sirćeta
– bobičasto voće
Kako pravilno oprati bobičasto voće?
U veliku činiju stavite vodu i sirće i dobro promešajte.
Uronite bobičasto voće u dobijenu tečnost i pustite da ga da tako odstoji oko pet minuta.
Nakon 5 minuta, prospite tečnost i voće isperite čistom vodom.
Oprano voće stavite na papirne ubruse i dobro posušite.
Papirni ubrus stavite i na dno posude u kojoj ćete čuvati voće pa sve zajedno stavite u frižider.
Preuzeto: 24sedam
Foto: Profimedia