Dubinsko čišćenje doma zahteva mnogo vremena, ali često i nismo toliko detaljni koliko mislimo.
Ne dajte da vas blistavo čiste površine koje vas okružuju zavaraju.
Postoji mnogo predmeta ili delova doma sa kojim smo u svakodnevnom kontaktu, ali ih neopravdano zanemarujemo.
Ovo su mesta i predmeti koje predlažemo da proverite pre sledećeg čišćenja.
Ispod i iznad frižidera
Očistili ste unutrašnjost frižidera i obrisali sve otiske prstiju sa spoljašnje strane, ali da li ste pogledali ispod i iznad?
Ovo je mesto koje se često zaboravlja u mnogim domovima.
Malo ljudi pomera teške predmete tokom redovnog čišćenja, što dovodi do značajnog nakupljanja prašine, mrvica, a ponekad i štetočina.
Iznad kuhinjskih ormarića
Kao i vaš frižider, kuhinjski ormarići redovno su očišćeni od prašine, starih mrvica i okrnjenog posuđa.
Međutim, ako su vaši kuhinjski elementi visoki, znači da su vam vidokruga, pa se zato na njima nalazi najdeblji sloj prašine i masnoće.
Baza toaleta
Jasno je da smo svi svesni da je toalet jedno od najprljavijih mesta u kući pa ga zato redovno dubinski čistimo.
Međutim, pitanje je koliko ljudi se posveti detaljnom ribanju same baze toaleta.
Odgovor je da većina ljudi zanemari ovaj deo šolje, a ona može da sadrži klice i prljavštinu jer nije uvek temeljno očišćena.
Daljinski upravljač
Daljinski upravljači još pravo leglo bakterija.
S obzirom na broj ljudi koji ih koriste i koliko često ih zgrabe lepljivim rukama ili ispuste na pod, pametno je svakodnevno prebrisati ove uređaje alkoholom.
Sunđeri i krpe za posuđe
Mnoga istraživanja su pokazala da je kuhinja zapravo prljavija od kupatila, jer sadrži više bakterija na predmetima kao što su sunđeri za posuđe.
Pojedine stvari neprestano koristimo za čišćenje, ali zaboravljamo da oni mogu sadržati ogromne količine klica.
Ako niste dezinfikovali sunđer ili zamenili krpu, sada je idealno vreme za to.
Daske za sečenje
Još jedan predmet koji je zanemaren prilikom dubinskog čišćenja, a u svakodnevnoj je upotrebi i pravo je leglo štetnih mikroba je daska za sečenje.
Razlog za to može biti neispravna dezinfekcija nakon seckanja sirovog mesa ili neopranog povrća.
Jedno od rešenja može biti kupovina daske koja je periva u mašini za sudove.
Ili jednostavno možete da dubinski, ručno operete i dezinfikujete one koje već imate.
Zamenite daske sa dubokim posekotinama.