Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Ovo piće izbegavajte za doručak jer povećava rizik od dijabetesa

Ukoliko sumanjte da imate povećan nivo šećera u krvi, zaboravite na ovo piće.

Rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 mogao bi da se smanji ako se redukuje ishrana ili promeni način života. Ukoliko izbegavate ovo piće za doručak možete da sprečite porast nivoa šećera u krvi, kao i pojavu uobičajenih simptoma: umora, gubitka težine i učestale potrebe za mokrenjem.

Dijabetes je stanje koje pogađa sve više ljudi u Srbiji, a zdravstveni eksperti smatraju da bi konzumiranje određenih voćnih sokova moglo da poveća rizikod nastanka ove bolesti.

Dijabetes tipa 2 se javlja kada telo ne proizvodi dovoljno hormona insulina ili telo ne reaguje na insulin. Bez dovoljno hormona, telo se bori da pretvori šećer u krvi u korisnu energiju.

Ako mislite da imate dijabetes, presudno je da što pre razgovarate sa lekarom. Međutim, unošenjem nekih promena u vašu svakodnevnu ishranu jedan je od najlakših načina za upravljanje nivoom šećera u krvi.

Voćni sok možda povećava šanse za razvoj dijabetesa tipa 2, prema medicinskoj veb stranici Diabetes.co.uk. Sokovi često sadrže velike količine dodatog šećera, što naknadno podiže nivo šećera u krvi u vrlo kratkom vremenskom periodu.

Konzumiranje samo tri čaše voćnog soka svake nedelje moglo bi da poveća rizik od dijabetesa i do osam odsto, otkrili su naučnici. Generalno je bolja ideja da pacijenti koji boluju od dijabetesa odaberu celo voće umesto voćnih sokova.

Voćni sok sadrži veliku količinu šećera koji vrlo brzo podiže nivo šećera u krvi “, navodi se na medicinskoj veb stranici. Stoga, bilo bi najbolje da ljudi koji imaju dijabetes izbegavaju da piju voćni sok.

– Opšte je pravilo da je mnogo zdravije da jedete celo voće nego da ispijate voćne sokove ili smutije. Nedavna istraživanja pokazuju da redovna konzumacija voćnog soka može povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Celo voće obično sadrži rastvorljiva vlakna koja poboljšavaju varenje. Takođe usporava porast nivoa šećera u krvi, što je ključno za pacijente koji boluju od dijabetesa – navodi se na sajtu Diabetes.co.uk.

Ipak treba imati u vidu da voće sadrži ugljene hidrate, koji takođe mogu pokrenuti hiperglikemiju kod nekih pacijenata, ako se jede u velikim količinama. Stoga, iako je celo voće bolje od voćnog soka, i dalje treba da ga jedete umereno.

Preuzeto: telegraf.rs

Tagovi:
Pročitajte još: