Kada je reč o prednostima povrća, kupus se svakako ističe. Nutricionisti ga često nazivaju „nutritivnom bombom“ zbog svojih svojstava.
Ako ga uključite u svoju ishranu, vaše telo će vam biti zahvalno. Pun je vitamina C, koji učestvuje u formiranju belih krvnih zrnaca.
Harvardska škola javnog zdravlja navodi da kupus zbog toga jača imuni sistem. Kupus sadrži glukozinolate, koji se u telu pretvaraju u izotiocijanate.
Poznato je da izotiocijanati štite od određenih vrsta raka. Kupus sadrži još jedan nutrijent koji štiti od raka – sulforafan.
Ovo povrće vam takođe pomaže da ubrzate varenje. To je prirodni izvor probiotika.
Na taj način može sprečiti štetne bakterije, uključujući Ešerihija koli.
Kupus se često koristi u poljskoj narodnoj medicini kao antiinflamatorni lek.
Takođe reguliše nivo holesterola. S obzirom na to da sadrži karotenoide lutein i zeaksantin, smanjuje rizik od makularne degeneracije.